Nyheter

Varma färger på Konstrundan

Den som besökte Vuxenskolans lokaler under helgens Konstrunda kunde betrakta fotokonst, grova ytor och varma färger.
Nyheter • Publicerad 29 april 2014
Margareta Laustsen föredrar varma färger som orange, röd och gul.
Margareta Laustsen föredrar varma färger som orange, röd och gul.Foto: Kajsa Kettil

– Jag blir glad av färger. Även i det dystra kan det finnas inslag av färg, säger Margareta Laustsen och pekar på två olika tavlor.

Den ena föreställer en kvinna i en orangeröd klänning. Den andra är huvudsakligen grå men med små röda detaljer. Just färgerna röd, gul och orange är oftast dominerande i Margareta Laustens konst. Inte bara för att det är härligt med färg, utan även för att det är lätt att hitta toner som passar med varandra i den färgskalan. Blått däremot, det har hon svårt för.

– Jag har gjort den här som går i blått. Men blått för mig är en kall färg, det är svårare att jobba med den, säger hon.

Under helgen ställde Margareta Laustsen och 24 andra konstnärer och konsthantverkare ut sina verk under Konstrundan i Ulricehamn med omnejd. I Vuxenskolans lokaler i Ulricehamn höll förutom Margareta två andra konstnärer till. Eva Lindberg S visade sina alster som består av fotokonst och måleri, och Gunilla Fischer ställde ut keramik.

Eva Lindberg S har målat sedan 80-talet ,men intresserade sig under tidigt 00-tal för fotokonst. Efter att ha gått några kurser började hon 2006 att använda foto i konsten.

– Det finns oändliga möjligheter, man kan i princip göra vad som helst. Man kan utgå från verkligheten och skruva till det så att det blir något häftigt av det, förklarar hon.

Ett exempel är en ljus tavla med målade duvor mot en fotobakgrund. Den har bland annat uppmärksammats internationellt på utställningar i Qatar och Österrike.

Kollegan Gunilla Fischer föredrar att uttrycka sig i keramik. Ägg, fat och skålar hör till de vanligaste av hennes verk. Helst ska resultatet inte kännas helt perfekt.

– Jag kan ha en tanke men så blir det på ett annat sätt, det tycker jag om. Och så tycker jag om grova ytor, att det inte är så slätt och perfekt, säger hon.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.