Nyheter

Tavlor till teatern – ingen konst för Sten

Konstnären Sten Brocker lämnade lugnet i storstaden för stressen på landet. Nu ställer han ut sina verk i samband med att det spelar teater på Backen.
Nyheter • Publicerad 5 augusti 2014
Sten Brocker målar oftast från fotografier som han själv tar. Han brukar promenera runt med sin kamera i jakt på motiv. ?Jag ser bilden direkt när jag hittar ett motiv?, säger han.
Sten Brocker målar oftast från fotografier som han själv tar. Han brukar promenera runt med sin kamera i jakt på motiv. ?Jag ser bilden direkt när jag hittar ett motiv?, säger han.Foto: 
När de först köpte huset i Nittorps by hade de tänkt använda det som sommarstuga, men de förälskade sig i bygden och flyttade hit i stället.
När de först köpte huset i Nittorps by hade de tänkt använda det som sommarstuga, men de förälskade sig i bygden och flyttade hit i stället.Foto: 

Det var 2004. Sten Brocker och hans fru Christina kände sig trötta på Göteborg där de bodde. De bestämde sig för att skaffa ett sommarhus. Via en annons fick de nys om det gamla huset i Nittorps by och Sten Brocker satte sig på motorcykeln och körde dit för att titta.

– Det var en solig dag och allt var väldigt vackert. Jag blev helt betagen av huset och omgivningarna, säger han.

Därefter gick det fort. De köpte huset, men i stället för att använda det som sommarhus flyttade de permanent. Ångrat sig har de aldrig gjort. De trivs, och de vackra omgivningarna ger Sten Brocker inspiration i hans konstnärskap.

Konst har varit med honom genom hela livet, och han kan inte minnas när han började. Under 90-talet läste han på konstskola i Göteborg, då var det främst oljemålning och skulptur som gällde men efterhand utvecklade han en förkärlek till akvarell. Han älskar att det är så enkelt att jobba med, och under tiden i Göteborg ledde han ett tag nybörjarkurser.

– Det var fantastiskt att se människor utvecklas, några kunde ingenting när de började och så ser man hur de plötsligt kan skapa något, säger han.

Själv målar han helst motiv från naturen. Blommor, stränder och bergslandskap. Ofta promenerar han runt med sin kamera i jakt på motiv. Han gillar att fånga färger och detaljer. Porträtt målar han däremot helst inte. Han är för noggrann med att få det rätt. Att verkligen fånga en person som han själv skulle vilja skulle aldrig gå.

– Dessutom finns det så många andra som håller på med det, säger han.

Därför är det mest tavlor med naturmotiv som han nu ställer ut i anslutning till att det spelas teater på Backen. Anledningen till att han ställer ut där är att han känner Rickard Skoglund som håller i teaterverksamheten. De pratade om att ordna en utställning redan förra året, men det blev den här sommaren i stället.

Annars har han inte hunnit med så mycket konstskapande som han skulle ha önskat sedan han lämnade Göteborg. Huset de köpte behövde renoveras, och han bestämde sig för att göra det själv.

Det är ett evighetsprojekt som han fortfarande håller på med. Dessutom har han ett heltidsjobb, hästar på gården att sköta om och två barn boende hos sig. Det lämnar inte mycket tid över. Lycka fann han kanske på landet, men knappast lugn och stillhet.

– Man trodde ju det, men så blev det tvärtom, säger han och skrattar.

Sten Brocker mötte Rickard Skoglund för två år sedan när han var ute och paddlade kanot. De fick kontakt och den har de hållit, i sommar ställer Brocker ut sin konst i samband med att Skoglund anordnar Teater på Backen.FOTO: Love Ahlstrand

Love Ahlstrand
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.