Annons
Nyheter

Svinto på jakt efter SM-trofé

Med jakt som gemensamt intresse är det inte så konstigt att Svinto och George trvis tillsammans.
Nyheter • Publicerad 17 april 2010
George Pettersson och Svinto delar det mesta - även huvudkudden i sängen.
George Pettersson och Svinto delar det mesta - även huvudkudden i sängen.Foto: 

Det är egentligen ingen slump att George Pettersson har en SM–deltagare i Skogslettas ZD Svinto. För genom att vara domare på jaktprov vet George att bästa resultat oftast uppnås av hundar med bra härstamning. Därför visste han exakt vilka avelslinjer han skulle följa när det blev dags att skaffa en ny tax för några år sedan.

– Det tog två år innan jag hittade den linje jag sökte. Jag dömde modern på ett prov 2005 och såg direkt att det var vad jag letat efter. Därefter kontaktade jag kenneln i Norge och fick klartecken till en valp i en kommande kull. Det tog ungefär ett år innan jag kunde åka över och hämta Svinto, som då var åtta veckor gammal, säger George.

Annons

George ville absolut ha en hanhund och eftersom kullen bestod av fem tikar och en hane så var det inte mycket att välja på.

– I kullen efter var det bara tikar, så jag hade allt lite flyt.

Alla hundägare har sin uppfattning om hur en bra jakthund skall uppfostras och så även George. Huvudprincipen har han glasklar – det blir inga jakthundar i hundgården, vilket skall tolkas som att det är viktigt med många dagar i skogen.

– Men även att hunden skall vara med i vardagen. Därigenom skapas det viktiga bandet mellan jägaren och hunden och som är en förutsättning för att man skall ha fullt förtroende för varandra, säger George.

Det första Svinto fick lära sig var att bli rumsren. Mycket tidigt så började George också att träna på inkallning för att senare slippa åka bil och leta efter en envist drivande hund. Därefter dröjde det inte många månader innan Svinto fick följa med ut i skogen och stifta bekantskap med sina första rådjursspår.

– Jag vill se att hunden har jaktlust och det kan man göra från att den är ungefär åtta månader. Olika hundar behöver olika lång tid på sig för att komma dit men har de inte visat det vid två-årsåldern så blir det ingen bra jakthund.

Svinto var bara sex månader då han fick upp sitt första rådjur och drev i en knapp halvtimme, till husses otyglade förtjusning. Därefter har utvecklingen bara gått spikrakt uppåt. Championaten har kommit som på räls och i höstas så kom kronan på verket – Svinto kvalificerade sig till drev–SM i Östergötland senare i höst.

– Vi trivs med varandra och passar ihop för båda två är vi jaktidioter.

Vad är Svintos styrka?

– Han är faktiskt bra på det mesta. Det enda jag skulle vilja ha är ett något bättre sök – nu kan han vara lite trång, säger George.

Annons

– Men 51 och 50 poäng på ordinarie respektive särskilt drevprov är bevis på att Svinto är en mycket kompetent jakthund. Hoppas han också får visa det vid SM.

Svinto

Kallas: Gullepullen

Ras: Strävhårig tax

Ålder: 3 år

Född: Norge

Utmärkelser: Svensk jaktchampion, svensk utställningschampion, svensk viltspårchampion, norsk jaktchampion.

Aktuell som: Skall vara med i drev–SM november 2010.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons