Nyheter

Stöldförsök av kommunala björkar

Någon har sågat ner över hundra björkar på Tranemo kommuns mark och sedan förberett virket för transport.
Nyheter • Publicerad 4 maj 2013
Parkansvarige Lennart Torstensson inspekterar förödelsen.
Parkansvarige Lennart Torstensson inspekterar förödelsen.Foto: Sonja Rapinoja Johansson / BT

Det var för ett par veckor sedan som virkesskövlingen upptäcktes. Lennart Torstensson som är parkansvarig på Tranemo kommun berättar att det handlar om två områden, dels Rosenlund mellan Limmared och Tranemo, dels vid boulehallen mellan Limmared och Tranemo.

– Först trodde jag att det handlade om vandalisering. Det var ett konstigt sätt att skövla skogen på. Men sedan märkte jag att de hade börjat kapa upp och kvista bitar för att sedan samla ihop dem. Det är någon som har försökt stjäla de här träden.

Samtidigt säger han att avverkningen är oprofessionellt gjort.

Lennart Torstensson har dessutom upptäckt en tredje plats som är skövlad på samma sätt men inte hör till Tranemo kommun. Där har mellan femtio och sjuttiofem träd kapats.

– Det ser likadant ut så det verkar vara samma som gjort det. Det är bara kapat huller om buller.

Han har uppskattat värdet på kommunens fällda virke till mellan åtta och tio tusen kronor, och har polisanmält händelsen.

För kommunen tillkommer arbetskostnad för att städa upp områdena. Dessutom skulle träden ha varit värda mer om de hade fått stå kvar.

– Man blir mållös när man ser det. Jag har inte varit med om något liknande. Man kan inte skydda sig mot sådant här heller egentligen. Det är fräckt.

Lennart Torstensson har samtidigt svårt att förstå att någon försöker stjäla träd.

– Det är ju stor risk att bli upptäckt. Det här är ju flera timmars arbete.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.