Annons
Nyheter

Snöälskande svetsare med fallenhet för mekanik

Backen i Vist har en trotjänare. Det är Douglas Magnusson som tillverkat snö här sedan 1986.
Nyheter • Publicerad 6 mars 2012
Det är inte bräda utan snöskoter som gäller för Douglas.
Det är inte bräda utan snöskoter som gäller för Douglas.Foto: Åsa Dahlberg
Snötillverkningsmaskin som ska repareras. Douglas Magnusson gillar att meka.
Snötillverkningsmaskin som ska repareras. Douglas Magnusson gillar att meka.Foto: Åsa Dahlberg
Douglas
DouglasFoto: Åsa Dahlberg

Faktum är att han även är en av dem som en gång byggde liftsystemet i Vist, det var ett år innan, 1985, och fyra av liftarna är kvar sedan den tiden. Inne i lifthuset står de båda maskinerna som styr huvudliften kvar, två blå metallboxar med lampor och knappar, som då och då högt och ljudligt dunkar till.

– Nu har den stannat. Det finns ju modernare grejer, konstaterar Douglas och skattar.

Annons

Jo, det gör det ju säkert, men ännu så länge hänger huvudliften med och ett flertal andra liftar i systemet är av nyare datum. Oavsett blir är ändå mycket som ska servas, repareras och underhållas och det är just det som är Douglas styrka. Han går bra ihop med maskiner och är svetsare från början.

Backen byggdes av första ägaren till Prångens Camping, Tomas "Tjommen" Johansson, och Douglas som kände honom fick jobb som montör.

– Samma dag som backen öppnade, nyårsafton 1986, gick pistmaskinen sönder. Tjommen hade köpt en begagnad och rullbandet gick av. Jag minns att jag låg och mekade en heldag under pistmaskinen med 500 personer som stod runt om och sa åt mig vad jag skulle göra.

Efter några år köpte Weland stål anläggningen och företaget har kvar den än i dag.

– Tjommen fick väl en eller två bra vintrar, men 1987-88, tror jag, var inte backen öppen en enda dag. Det är den enda vinter jag minns som backen inte öppnade alls.

Douglas Magnusson är den ende som jobbat heltid året runt i backen. På vintersäsongen jobbar här sju till åtta personer men på sommaren är det egentligen bara Douglas. I bland på sommaren om det inte varit något att ta hand om på anläggningen så har han kunnat gå in på Weland och jobba där.

Men vintrar utan snö har han inte mycket till övers för. Helst skall det vara kallt nog för konstsnömaskinerna och rejält med natursnö.

– Nä, det där blir nästan som en sjuka. Man går runt och hoppas på snö hela tiden.

Själv åker han inget annat än snöskoter i backen. Den far han däremot runt på rätt mycket för att få igång liftar som stannat, för att rätta till snökanoner eller flytta dem, eller för att få ned människor som ramlat och skadat sig.

Årets begivenhet i backen är den nya snowboardparken som varit väldigt populär. Douglas Magnusson tycker att backen numera är ganska så komplett och han saknar egentligen inte någonting. Sin ålder till trots är pension inte något han aktivt tänkt på ännu.

Annons

– Nä, jag hade tänkt att hålla på några år till, säger han.

Fast när han nu en gång i framtiden går i pension så blir det förmodligen motorcykelintresset som tar över. Douglas är medlem i Asgårds MC och en stor del av hans lediga tid tillbringar han med motorcyklar och motorcykelsfantaster. Antingen på hojen eller på utställningar med dem.

– Jag har byggt två egna motorcyklar till exempel.

Namn: Douglas Magnusson

Ålder: 65 år utan tankar på pension.

Född: Jag är infödd ulricehamnare.

Bor: I en lägenhet ovanför stationshuset som ägs av Weland stål. "Bättre kan man inte bo"

Läser: "Sällan. Får man tag i en bra bok kan man ju inte sluta."

Första jobbet: Springpojke på Gunnars. "Jag körde tårtor."

Kör: "Ett fortskaffningsmedel, ett nödvändigt ont. Bilar för mig är amerikanare och det har jag ingen för tillfället. Man är ju gammal raggare."

Drömmer om: "En till Usa-resa skulle sitta fint. Då skulle jag åka Route 66 och kanske till Sturgis en av världens största mc-träffar. Vi gjorde en Usa-resa 1976 och åkte cirka 2600 mil. Den var kul."

Gillar bäst med jobbet i backen: "Snö är roligt att göra. Det blir något av det som syns. Enklast och skönast är att göra snö är på natten när ingen är i backen."

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons