Sara Lindström ny pastor i Timmele
Sara Lindström installerades officiellt i söndags men har redan arbetat som pastor i Timmele ett halvår. Hon efterträdde Rodhe Marstorp, som hade varit pastor för Timmele, Knätte och Liared.
Nu går Timmele sin egen väg och Sara är pastor och föreståndare på halvtid.
Hon är ursprungligen från Tidaholm, uppväxt på landet på en gård, vilket inte är någon nackdel när hon nu ska verka på en liten ort som Timmele.
– Det är lite som att komma hem, det är samma mentalitet på något sätt. Jag tror att jag är ganska jordnära när det väl kommer till kritan och det fungerar nog här.
Till uppväxten på landsbygden hörde att man blev en del av missionskyrkan. Efter gymnasiet blev hon så kallad ettåring. Det innebär att man arbetar heltid med barn- och ungdomsarbete i en församling. Hon var i Eksjö i Småland.
Efter ettåringstiden gick hon pastorsutbildningen på teologiska högskolan i Stockholm, och gjorde en termin som volontär i Egypten. 2007 var hon färdig pastor.
Hon har varit sommarpastor i ett par olika församlingar, arbetade sedan ett år som pastor i en församling innan hon efter några sidospår, bland annat på bibellinjen på Södra Vätterbygdens folkhögskola, kände att det återigen var dags att vara pastor. Då dök samtidigt tjänsten i Timmele upp. Efter ett halvår på prov har tycke uppstått och nu är hon alltså fast här.
På sin halvtid kommer hon bland annat att ha två gudstjänster i månaden samt vara med i scout- och tonårsverksamheten. Hennes tjänst är speciellt inriktad för att arbeta med barn och unga, vilket Sara tycker är bra.
– Man måste våga satsa på barn och unga. Det är hoppfullt att man väljer att satsa på det här sättet. Det här är en församling som vill något.
I sin pastorsroll tycker hon att ordet tillsammans är viktigt.
– Jag är inte någon solist egentligen. Jag tycker det är vi tillsammans som ska göra saker. Visst ska en pastor leda församlingen, men pastorer kommer och går, församlingen består.
Musik är både en del av jobbet som pastor och ett stort fritidsintresse. Hon funderar på att flytta till Timmele, men bor fortfarande i Jönköping, och där jobbar hon som musiklärare för årskurs två till fem, två dagar i veckan. Någon självklar kanal för att utöva musik på fritiden har hon annars inte just nu utan sitter mest och ”plinkar lite på pianot”. Men hon har tidigare bland annat sjungit i kör.
Ett annat fritidsintresse är att vara ute mycket i naturen, svampplockning, skidåkning och inte minst att göra en rejäl brasa.
Ett annat intresse är teologi.
– Gud är det optimala att fundera kring. Man kommer aldrig riktigt till slutet.
Att det blev just missionskyrkan beror dels på hennes uppväxt, dels på att kyrkan är öppen.
– Missionskyrkan är väldigt bred, det tilltalar mig. För det mesta är det fritt och öppet men det finns samtidigt en kärna som håller ihop det hela.
16 oktober är det dags för missionsförsamlingen att fira hundraårsjubileum med en stor jubileumsgudstjänst.
Dagen innan fyller hon 30 år. Det firar hon med lite fika för släkt och vänner i sin etta i Jönköping.
– Det blir en intensiv helg.
Jubileumet ser hon förstås fram emot, och visst är det roligt att se bakåt. Men hon säger samtidigt att de måste se framåt också, att de är på väg mot hundra år till. Och hon ser positivt på framtiden i Timmele.
– Som jag har sett det hittills finns det en grundläggande hoppfullhet här.