Annons
Nyheter

Ruza Glavic är yngst i kommunfullmäktige

8 november är det allvar för 18-åriga Ru¸a Glavic. Då gör hon entré i kommunfullmäktigesalen som socialdemokrat för första gången.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2010
Ru¸a Glavics pappa är stolt nu när hon vara med och påverka samhället på riktigt. Det är Ru¸a också. Stolt och förväntansfull. Nu blir det politik på kvällarna och Tingsholm på dagarna.
Ru¸a Glavics pappa är stolt nu när hon vara med och påverka samhället på riktigt. Det är Ru¸a också. Stolt och förväntansfull. Nu blir det politik på kvällarna och Tingsholm på dagarna.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Själv tror 18-åriga Ru¸a Glavic att förmågan och modet att säga vad hon tycker är det som gör henne till en bra politiker. Och det hoppas hon att hon ska få användning för när hon nu inleder sin karriär som fritidspolitiker.

– Första gången i kommunfullmäktige blir väl att lyssna av lite och se hur saker och ting fungerar, säger hon.

Annons

När den 8 november är här kommer hon också veta vad hon kommer jobba med under mandatperioden. Mest hoppas hon på lärandeberedningen, men hon är också intresserad av välfärd, samhällsutveckling och miljö.

– Jag hoppas kunna arbeta mest med skol- och ungdomsfrågor just nu, även om det var asyl- och migrationsfrågor som lockade in mig i politiken. Jag kom hit som 2-åring från Bosnien Hercegovina och där kan man väl säga att kärnan i mitt politiska engagemang finns.

Men det hela började egentligen för några år sedan när hennes pappa tyckte att hon skulle engagera sig i ett politiskt parti. Valet föll på Socialdemokraterna och hon blev medlem i Socialdemokraternas ungdomsförbund. I våras blev hon vald till deras ordförande i Ulricehamn.

– Vi har någonstans mellan 20 och 30 medlemmar, men vi är ett tiotal aktiva. Vi träffas två gånger i månaden – ibland oftare – och diskuterar aktuella saker.

Under årets valrörelse stod hon på stan och pratade politik med flanörer. Ibland hettade till, men det var inget som skrämde Ru¸a. På valdagen knackade hon dörr och uppmanade folk att gå och rösta. Att det sedan blev som det blev, att hennes eget parti backade och Sverigedemokraterna kom in riksdagen gav, var förstås inte roligt.

– Det var lite blandade känslor. Samtidigt som jag var besviken över valresultatet så var jag glad för att jag kom in i kommunfullmäktige.

I framtiden drömmer hon om att få jobba med politik på heltid. När hon är färdig på Tingsholmsgymnasiet väntar studier i statsvetenskap. Därefter ser hon framför sig hur hon jobbar i ett utskott i riksdagen med inriktning på asyl- och migrationspolitik.

– Men just nu brinner jag för att utveckla Ulricehamn så det blir bra för oss ungdomar.

Drömpartiledaren för socialdemokratiska partiet:

– Någon som är explosiv, som kan vara en bra förebild och som man känner förtroende för.

Viktigaste politiska frågan på nationellt plan just nu:

– Sjukförsäkringen måste förändras. Sjuka människor måste få den hjälp de behöver innan de sparkas ut i arbetslivet.

Min drömkarriär som politiker:

– Utrikesminister kanske? Det vore kul att vara partiledare

Om Mona Sahlin:

– Hon är kunnig och bra på att prata. Men i den här valrörelsen kanske hon inte alltid pratade om rätt saker.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons