Annons
Nyheter

Rosmary bytte Tyskland mot lugnet i Ölsremma

I Ölsremma är hon fri. Där kan Rosmary Kreft spela boule, plocka svamp och sedan sälja choklad i sin källare.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2012
Rosmary Kreft trivs bra i Sverige och Ölsremma, där hon bland annat säljer chocklad.
Rosmary Kreft trivs bra i Sverige och Ölsremma, där hon bland annat säljer chocklad.Foto: 

Ett stenkast från Ölsremmas största företag Pipelife ligger den ljusa villa där Rosmary Kreft och sambon Reinhard Hannawald bor sedan två år.

För några år sedan kunde Rosmary Kreft inte gissa att hon skulle flytta till Sverige för gott. Då arbetade hon som inköpare på ett byggföretag i Tyskland. Men företaget gick i konkurs, och hon tvingades hitta en lösning på sin försörjning. Valet föll på en egen verksamhet inom hälsovård. Hon utbildade sig massage- och fotterapeut och startade eget företag. Så småningom började hon även att sälja choklad i egen butik.

Annons

Samtidigt drev Reinhard Hannawald ett företag som samarbetade med ett husföretag i Sverige. Han hade därför kontinuerliga kontakter med kollegorna i Sverige. Paret åkte flera gånger på semester, och fastnade för Tranemobygden.

– Vi kände att vi ville flytta till Sverige. Vi tittade på många hus, och efter att ha sett det här beslutade vi oss för att bo här, förklarar Rosmary Kreft.

Det var viktigt att huset skulle ha plats för både boende och företagsverksamhet. Reinhard driver nu ett VVS-företag med inriktning på uppvärmningssystem. Rosmary har inrett två rum i källaren till sitt företag. Det ena är behandlingsrum. Här utför hon framför allt klassisk massage och fotvård. Många av kunderna är äldre från Ölsremma och Tranemotrakten som behöver fotvård. Andra kommer för en stunds avkopplande massage.

Utanför behandlingsrummet fylls väggar och montrar av choklad i olika former, storlekar och färger. Butiken är öppen när det passar kunderna och ägaren. Rosmary trivs med friheten. När hon inte har några kunder blir det gärna en tur för att plocka svamp i skogen (familjen har redan sina hemliga ställen som de inte avslöjar), pyssla i trädgården eller spela boule med vänner och bekanta.

När paret kom med sitt flyttlass i februari 2010 var det så mycket snö att de inte visste var ytterdörren var. Men de vande sig snabbt, och kom att uppskatta den svenska vintern. De skrev snabbt in sig på SFI (Svenska för invandrare), och ett år senare var det klara med D-nivån.

– Nu får vi lära oss resten själva. Vi försöker prata svenska med så många som möjligt, vi tittar på svensk TV och lyssnar på radio också, säger Rosmary.

Men det tar energi att lära sig ett nytt språk. Rosmary berättar om när hon gav sin språklärare en behandling. Då skulle hon lyssna, förstå, prata svenska och dessutom genomföra behandlingen.

–Efteråt var jag helt slut! säger hon med ett skratt.

Ett krav för flytten var att de skulle bo på landet. I Ölsremma hälsar alla på varandra. Livet är lugnt, och det är lätt att komma in i gemenskapen, tycker hon.

För ett halvår sedan flyttade hennes dotter Cornelia och svärsonen Alexander till huset intill. De hoppas nu hitta jobb och skapa sig en tillvaro i sitt nya hemland. Och lära sig svenska.

Annons

– Vi ser det här som permanent. Nu lever vi i Sverige, nu pratar vi svenska, säger Reinhard.

Ålder: 58

Bor: I Ölsremma

Yrke: Driver eget företag inom hälsovård och chokladförsäljning

Familj: Sambo, dotter, svärson i Sverige, en son i Tyskland och hans sambo

På fritiden: Trädgård, stickning, boule, svampplockning, tipspromenader och annat som anordnas i trakten. Följer gärna med och läser när sambon fiskar.

Om fem år: Då gör jag nog samma sak som nu

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons