Nyheter

På väg in i räddningsbranschen

Frida har nyligen klarat de tuffa testerna för att bli deltidsbrandman.
– Det var det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv, säger hon.
Nyheter • Publicerad 8 mars 2010
På väg in i yrket. Efter att ha klarat testerna hoppas nu Frida Holmström i Ulricehamn få utbilda sig till deltidsbrandman.
På väg in i yrket. Efter att ha klarat testerna hoppas nu Frida Holmström i Ulricehamn få utbilda sig till deltidsbrandman.Foto: 

Hon drömde om att bli frisör. Men att växa upp i ett hem med en pappa som jobbat som brandman i 25 år har uppenbarligen påverkat.

Många gånger har hans personsökare väckt Frida. Då har hon vetat att larmet har gått. Hon minns spänningen, men också oron för att något skulle hända honom.

– En gång fick jag veta att han var på väg till sjukhus efter en insats i en brinnande lada, säger hon.

Även om hon länge höll fast vid sin egen yrkesdröm så blev hon inte frisör. Istället blev det jobb i mammas bageri. Där lärde hon sig både baka och servera. Ett jobb hon trivs med och även kan tänka sig behålla, också om hon blir antagen som deltidsbrandman.

– Vi får se. Resultatet av en hälsokontroll avgör om jag får provanställning. I så fall blir det några veckors utbildning i Borås i sommar, berättar hon.

Beroende på hur provanställningen sedan går, får hon söka till en längre utbildning för en anställning som deltidsbrandman.

Just nu går hon emellertid och njuter av insikten om att hon klarat de tuffa testerna.

– Det var hårt men samtidigt jätteroligt. Inför testerna vara jag nervös. Jag tänkte att det skulle vara jättetufft och att bara killar skulle delta.

Men det visade sig att ytterligare en tjej deltog.

Testerna innehöll både tekniska moment och uthållighetsprov. Simning, livräddning, att kunna kombinera ihop tekniska prylar på rätt sätt och att inte bryta ihop inne i ett alldeles mörkt, rökfyllt rum var några av uppgifterna.

Men rullbandet var värst. Med närmare 30 kilos utrustning på kroppen gällde det att hålla tempot på bandet, också i brant lutning.

– Det var fruktansvärt jobbigt. Min pappa var med och hejade. Efteråt, då vi förstod att jag klarat det, var han oerhört stolt. Själv gick jag därifrån med ett stort leende.

Tidigare har hon tränat handboll, vilket säkert är en viktig förklaring till det goda resultatet vid testerna. Numera tränar hon på gym, vilket är ett stort intresse.

Hon har även viss erfarenhet av brandmannayrket. Detta i form av praktik på stationen i Ulricehamn.

– Det var mest automatlarm vi fick åka på. Men även någon trafikolycka samt brand. Dock inget riktigt allvarligt, säger Frida Holmström.

– Jag tycker det är bra om fler tjejer kommer in i yrket. Vi kan lika bra som killar. För mig handlar det främst om att få hjälpa folk, att få rädda liv. Det är bland det bästa man kan göra.

Bor: Ulricehamn

Ålder: blir 21 år i december

Familj: mamma och pappa, två syskon

Utbildning: gymnasiets handelsprogram

Yrke: jobbar i bageri

Intressen: träna på gym, vara med kompisar och resa.

Aktuell: har nyligen klarat testerna inför en utbildning till deltidsbrandman.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.