Annons
Nyheter

Nya ansikten hos Mat och vin

Jens och Birgitta Bylin lämnar Göteborg för Ulricehamn och den nya restaurangen Mat och vin.
– Vi har blivit så väl mottagna och det är inte långt till Göteborg, säger Birgitta.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2010
Jens Bylin var väldigt kräsen som liten berättar han. Men hans farfar inspirerade honom att bli kock som vuxen. Idag pratar han poetiskt om texturer och smaker. Frun Birgitta delar hans intresse.
Jens Bylin var väldigt kräsen som liten berättar han. Men hans farfar inspirerade honom att bli kock som vuxen. Idag pratar han poetiskt om texturer och smaker. Frun Birgitta delar hans intresse.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Jens och Birgitta Bylin är de nya krögarna i Kallbadhuset. Fredagen den 5 mars började deras nya liv i Ulricehamn. Eller bara delvis nya. Jens är född och uppvuxen i Ulricehamn, men flyttade till Göteborg i gymnasieåldern för att utbilda sig till kock.

Birgitta och Jens träffades när Birgitta tog ett extrajobb som diskare på en restaurang i Göteborg som Jens var kökschef på. På den tiden var Ulricehamn ett otänkbart alternativ för Jens.

Annons

– Ja, jag skulle aldrig flytta hem igen, säger han.

– Men stan har utvecklats otroligt de år jag varit borta. Strandpromenaden fanns inte alls när jag flyttade härifrån. Nu är det mycket folk i rörelse på det här området. Och det är många som bara går ut på bryggan och tittar. När solen tittar fram kommer det bli skönt att sitta här ute, säger Jens.

Under åren i Göteborg har Jens jobbat som kökschef på olika restauranger. Senaste arbetsplatsen var Pensionat Skäret på Styrsö. Birgitta är datalingvist och har jobbat som datakonsult ända till i höstas då paret fick höra talas om att restaurangen i Kallbadhuset skulle bli ledig. Birgitta satte sig ner och skrev ett brev till Kallbadhusföreningen och fick så småningom ett positivt svar om att de var välkomna att ta över.

– Det här är vår dröm, att få göra något tillsammans. Matintresset har vi gemensamt, säger Birgitta.

Nu börjar restaurangen bli färdig, men familjens andra byggprojekt är i full gång, nämligen huset som de ska bo i.

– När jag växte upp skulle jag bli snickare och min kompis skulle bli kock. Nu är jag kock och min kompis snickrar på mitt hus, säger Jens.

För att stötta krögarfamiljen planerar också Birgittas föräldrar att skaffa övernattningslägenhet i stan. Bylins har dessutom fått med sig två anställda från Pensionat Skäret som också flyttar till Ulricehamn.

– Allt som allt har vi bättrat på inflyttningsstatistiken med åtta personer, säger Birgitta.

Birgitta och Jens hinner inte prata längre. Dagens lunch ska göras färdig, nya menyer ska planeras och beslut om söndagsbrunchen ska tas.

– Vi visste inte att det skulle bli så poppis med söndagsbrunch. I början tog vi bokningar, men nu har bestämt oss för att inte göra det. Det är roligare att folk bara kan droppa in.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons