Mot ett äventyr för en god sak
I måndags förra veckan åkte Julia Andén från Ulricehamn på en fem månader lång resa till Nicaraguas tredje största stad Esteli. Som enda svensk inom organisationen på plats kommer hon att ansvara för att uppdatera den svenska hemsidan och skriva artiklar om Svalornas arbete på plats. Hon ser fram emot vistelsen med tillförsikt.
– Det enda jag är lite rädd för är att jag ska bli sjuk, men den rädslan finns ju alltid när man ska åka utomlands, säger Julia Andén.
Rädd för mer eller mindre noga räknade militär eller utbrett våld är hon inte och heller inte för språket eftersom hon bott i Spanien i flera år och även jobbat som volontär för organisationen Hand i Hand i Bolivia.
– Nä, det är den där första veckan sen brukar det lossna. Det ska bli kul att få prata spanska igen.
– Man får vara lite gatusmart. Jag lyssnar ju på vad folk säger, på vad man ska gå och inte gå. Sen brukar jag inte gå ut själv sent på kvällen, säger hon.
Organisationen Svalorna har valt att organisera sitt arbete mot trafficking förbyggande. De försöker i hop med olika samarbetsorganisationer att varna unga i riskzonen och informera om fenomenet som sådant. Det är främst gatubarn och barn till fattiga familjer som råkar ut för sexuellt utnyttjande och trafficking och vägarna in i det ser inte alltid ut som man tror.
– Vi försöker varna unga och ber dem vara extra uppmärksamma. De kan till exempel bli erbjudna jobb utomlands eller i en annan stad och när de sedan kommer dit så handlar det inte om jobb, eller så utnyttjas de av någon de känner. Tyvärr är ofta en släkting eller närstående inblandad, säger Julia Andén.
Hur stort problemet med trafficking är vet ingen. Mörkertalet tros vara väldigt stort och att organisationen Svalorna nu sedan ett halvår tillbaka valt att fokusera på just det, är för att anmälningar om försvunna ökat dramatiskt den senaste tiden.
– Värst utsatta är gatubarnen för dem saknar ingen, i alla fall inte någon som har möjlighet att driva på en utredning för att hitta personen.
Ofta står organiserad brottslighet bakom trafficking. Det gör att det inte heller är helt riskfritt varken att driva processer mot dem eller att som hjälporganisation försöka dra fram dem i ljuset. Extremt få fall av försvunna personer hittas, den som blivit utnyttjad har oftast inte råd att driva en process, och skammen är ofta stor hos offret kring övergreppen.
Svalorna jobbar förebyggande också genom att försöka stärka självkänslan hos fattiga barn och unga för att få dem att sätta högre värde på sig själva och inte luras in i något.
Och visst kan problemen ibland tyckas enorma.
– Problemen kommer kanske aldrig att lösas, men det betyder ju inte att man inte ska försöka att begränsa dem, säger Julia Andén.
Julia Andén kommer att återkomma i UT och berätta om sin vardag i Nicaragua.
Svalorna Latinamerika arbetar sedan 1959 för att barn, unga och kvinnor ska få ökat inflytande i samhället och förbättrade livsvillkor. Vi samarbetar med lokala samarbetsorganisationer i Bolivia, Nicaragua och Peru för mänskliga rättigheter med fokus på
? deltagande demokrati
? ekonomiska rättigheter
? utbildning
? sexuella och reproduktiva rättigheter
I Sverige arbetar vi för att öka kunskapen och engagemanget för globala utvecklingsfrågor, och för att påverka svensk biståndspolitik. Svalorna Latinamerika är en partipolitiskt och religiöst obunden förening. Vi behöver själva finansiera 10 procent av vår verksamhet och söker bidrag från Sida genom Forum Syd för de resterande 90 procenten.
Källa: Svalorna.se