Nyheter

Mattias från Marbäck engagerad i Ship to Gaza

Det blev några dramatiska dygn för Mattias Linder från Marbäck, som är djupt engagerad i Ship to Gaza.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2010
Trådlöst uppkopplad ansvarar Mattias Linder i Marbäck för Ship to Gazas hemsida.
Trådlöst uppkopplad ansvarar Mattias Linder i Marbäck för Ship to Gazas hemsida.Foto: Christer Seldevall

Efter attacken mot Ship to Gaza i måndag morse har nyhetsrapporteringen präglats av uppgifter om människor som dödats, misshandlats och fängslats. För Mattias Linder i Marbäck, kom den dramatiska händelseutvecklingen som en fullständig överraskning.

– Att människor som med fredliga medel försöker bryta en bojkott skulle utsättas för sådan behandling hade vi inte föreställt oss, säger han.

Vi sitter utanför hans röda stuga i utkanten av Marbäck. Solen strålar och i bakgrund hörs fågelsång. Mattias serverar nybryggt kaffe. Allt i bjärt kontrast till de korniga tv-bilderna som visar israeliska soldaters attack.

Som webansvarig inom Ship to Gaza är Mattias Linder djupt engagerad i ansträngningarna att försöka bryta Israels blockad mot Gazaremsan.

I helgen var han i Göteborg tillsammans med andra fredsaktivister.

– Först var det en väldigt uppsluppen stämning med glädje och optimism. Efter allt vårt arbete var båtarna nu äntligen på väg.

Vilka förväntningar hade ni?

– Att båtarna skulle stoppas var en utveckling som vi såg som möjlig. Samtidigt hade vi förhoppningar om att lyckas. Trots allt fanns en spirande optimism.

Men sedan hände något.

– Ja. Vid midnatt fick vi info om att man siktat krigsfartyg och även helikoptrar. Sedan drog de sig tillbaka och då vågade vi tro att det faktiskt skulle lyckas.

– Men några timmar senare bordades båtarna. Ute på internationellt vatten. Det kändes overkligt, man fick kalla kårar.

Hur reagerade du på uppgifterna om att människor dödats?

– Vad har vi gjort? var min första tanke. Men i dag tänker jag att det inte är fel att uppmärksamma den bisarra behandling som palestinierna utsätts för. Samtidigt är det naturligtvis fruktansvärt att människor dödats.

Mattias tar en klunk kaffe och blir tyst en stund. Projektet är långt i från över. En ny båt är på väg och för Mattias är det pressmeddelanden och appeller som ska hanteras. Kontakter med nya stödorganisationer är också en arbetsuppgift.

Arbetet med Ship to Gaza inleddes i februari förra året. Att Mattias engagerat sig i Mellanösternkonflikten beskriver han som en slump. Arbetet med ett fredsläger i Marbäck med deltagare från Palestina blev en utlösande faktor.

Intresset för freds- och konfliktfrågor har han utvecklat genom åren.

– Ända sedan jag var liten har jag blivit förbannad när människor blir orättvist behandlade. Det blir jag fortfarande. Men numera omvandlar jag ilskan till konkret arbete.

– Visserligen hade jag kunnat gå i terapi och fått detta ordnat. Men samtidigt tycker jag att det är en vettig inställning som kan användas till att jobba för att förhållanden ska bli bättre.

Övervägde du själv att åka med i någon av båtarna inom Ship to Gaza?

– Jag hade gärna åkt med. Men jag insåg att jag gör större nytta med min nuvarande uppgift, att ansvara för hemsidan.

– Trots det som hänt skulle jag inte tveka en sekund att ansöka om att få åka med i kommande försök att bryta blockaden.

– Vårt arbete visar att vanliga människors engagemang kan göra skillnad och även påverka den politiska händelseutvecklingen.

Mattias Linder

Ålder: 37 år

Bor: Röd liten stuga i Marbäck

Familj: Nej

Yrke: Jobbar som vårdare i Oslotrakten

Intressen: Freds- och konfliktfrågor. Datorer

Aktuell: Ansvarig för Ship to Gazas hemsida

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.