Nyheter

Mångsysslare har lämnat IPM

Han har varit alltifrån diskare, till skådespelare, har gått pilotutbildning och är före detta delägare i IPM Ulricehamn. Nu har Niclas von Schantz lämnat reklambyrån, men han är långt ifrån sysslolös.
Nyheter • Publicerad 12 april 2014
Att flytta mycket tycks ligga i generna hos Niklas Lidberg von Schantz. Hans föräldrar bor i Luleå respektive Nyköping, och han har fyra syskon i Danmark, Iran, Tyskland och Frankrike.
Att flytta mycket tycks ligga i generna hos Niklas Lidberg von Schantz. Hans föräldrar bor i Luleå respektive Nyköping, och han har fyra syskon i Danmark, Iran, Tyskland och Frankrike.Foto: Henrik Sandgren

I ett decennium har Niclas Lidberg von Schantz varit Creative Director på IPM, och sedan 2005 även tredjedelsägare. Nu har han och det framgångsrika företaget gått skilda vägar.

– Efter tolv år tillsammans blir det ganska naturligt att man börjar utvecklas åt olika håll. De två andra delägarna ville driva vidare företaget på ett annat sätt, svårare än så är det inte. Men vi har skiljts som vänner, säger han.

Det var för IPM som Niclas flyttade till Ulricehamn när han var 29 år. Då var han delägare och AD på en reklambyrå i Uppsala, och han säger att en del ögonbryn höjdes då eftersom man vanligen flyttar från mindre till större städer i branschen. Han tog en chansning, men har inte ångrat sig.

– Här fanns en sjö, och man kunde bo vid vattnet utan att behöva vara jätterik. Jag köpte hus utan att ha varit här en enda gång, säger han.

Att flytta till en ny stad är inget nytt för Niclas. Han är född i Umeå, men flyttade till Borås när han var fem. Därefter har han bott i Åre, Uppsala, pendlat till Stockholm, ett år i Spanien och nu Ulricehamn. Att vara tolv år på samma ställe är mycket för Niclas.

– Jag lever förmodligen i cykler, nya starter ger mig kraft för nästa period, säger han.

Med ett stort intresse för kommunikation, kreation, betéende och varumärkens makt är det kanske inte så konstigt att han hamnade i reklambranschen, men vägen fram till IPM har inte varit spikrak. I Åre jobbade han upp sig från diskare till biträdande restaurangchef innan han kom in på en utbildning till Art Director i Stockholm. Han har alltid haft många bollar i luften, och har under åren även hunnit vara skådespelare och sedan ordförande i Torpa Slottsteater, och på senare tid även läst till pilot.

– Ett tag var jag reklambyråägare på veckorna, flög flygplan på kvällarna, byggde hus på nätterna och spelade teater på helgerna. Många undrade nog vad som var fel, säger han.

Han har aldrig varit rädd för att ta chanser, och måste ha många saker på gång för att må bra. Nu är han och familjen i full gång med att renovera huset, samtidigt som Niclas jobbar på sina framtidsplaner

– Jag är ju ingen entreprenör egentligen, jag har bara en massa drömmar som måste genomföras, säger han.

Han vill inte gå in för mycket i detalj på hur alla hans nya planer ser ut, men avslöjar att siktar på att kombinera flygande med att bygga varumärken, och däremellan njuta med familjen. Så att han inte längre är kvar på IPM betyder inte att han är sysslolös. Ledig tid verkar helt enkelt inte vara hans grej.

– Det tar egentligen aldrig slut, säger han.

Ålder: 40 år

Bor: Villa Solvik, det gamla caféet vid Åsunden

Familj: Sambon Moa och barnen Elsa och Valter

Intressen: Flygning, varumärkesmakt, kultur, öl och mycket mer.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.