Annons
Nyheter

Lucior från Ulricehamn sprider ljus i Rugby

Två före detta Montessorielever från Ulricehamn ger sig till helgen ut på en miniturné i Rugby i England för att sprida luciatraditionen dit.
Nyheter • Publicerad 12 december 2013
Krista Chittem
Krista ChittemFoto: Pernilla Rudenwall Petrie
Linda Skogholm, här i samband med repetition inför nyårsrevyn 2012 i Ulricehamn.Arkivfoto: Christer Seldevall
Linda Skogholm, här i samband med repetition inför nyårsrevyn 2012 i Ulricehamn.Arkivfoto: Christer SeldevallFoto: 

Det är Krista Chittem och Linda Skogholm, som båda har gått på Montessoriskolan Lindängen, som i kväll (torsdag) åker över till England och staden Rugby. Där kommer de att framföra ett kortare luciaprogram vid flera skolor samt sjukhem i staden.

– I England finns inte traditionen med lucia, så det blir unikt, berättar Lysette Thor, som är lärare vid Montessoriskolan i Ulricehamn.

Annons

Idén till miniturnén föddes utifrån den kontakt som sedan en tid finns mellan Montessoriskolan och St Andrew's Benn School i Rugby. Förutom att det kan vara trevligt med kontakter över nationsgränser ger det god träning i engelska språket, berättar Lysette Thor.

Kontakten har dels skett via skype, men brevväxling i sin ursprungliga form (papper, kuvert och frimärke) har också tillämpats.

- Våra elever fick genom att skriva till sina kamrater i Rugby god träning i språk samt skrivning för hand, säger Lysette Thor, som personligen har sina rötter i Rugby.

Nyligen var hon över och besökte då St Andrew's Benn's School. Där överlämnade hon breven från eleverna i Ulricehamn. Med sig hade hon även dräkter som anknyter till luciafirandet, vilka också överlämnades. Det var ur detta som idén till ett besök med luciauppträdande föddes.

– Krista Chittem och Linda Skoglund har båda gått på Montessoriskolan och har dessutom medverkat i luciatåg i Ulricehamn. Jag pratade med dem och de ville gärna göra ett besök i Rugby för att där framföra ett luciaprogram, säger Lysette Thor.

Lucia firas inte i England, så det blir en ny upplevelse för dem som får ta del av programmet. Samtidigt får två av eleverna på St Andrew's Benn's School medverka genom att vara utklädda till pepparkaksgubbe respektive stjärngosse.

Eventuellt kommer en symbolisk gåva från det kommunala bolaget Näringsliv Ulricehamn AB även att överlämnas.

Krista Chittem, som även hon har sina rötter i Rugby, ser fram emot att få åka över tillsammans med Linda Skoglund.

– Jag bodde i Rugby tills jag var 12 år, då vi flyttade till Sverige. Så under min uppväxt var det inget luciafirande. Därför blir det desto roligare nu att få visa en tradition som finns i ett annat land. Jag tror det är viktigt och bra för alla att ta del av olika traditioner och sedvänjor, säger Krista Chittem.

Vad är luciafirande för dig?

Annons

– En härlig känsla. Man uppträder med sång och musik och sprider ljus och glädja. En jättefin tradition.

Krista Chittem var med i luciauppträdandet i Ulricehamn 2008. Hon var då med i luciatåget som tärna.

Linda Skogholm var med i luciauppträdandet i Ulricehamn 2005. Hon framträdde då som lucia.

Staden Rugby ligger i inlandet i södra delen av England i grevskapet Warwickshire. Staden är kanske mest känd för att det var här som sporten rugby uppkom.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons