Nyheter

Linn ska på Idol-audition

Linn Jonsson-Lill försöker vara nervös nu, så kanske det har gått över till lördag. Då ska hennes sång bedömas av Idol-juryn i Göteborg.
Nyheter • Publicerad 1 maj 2013
Linn Jonsson-Lill övar helst i sängkammaren i lägenheten i Hössna. Där stör hon inte grannarna som bor under henne. På lördag hoppas hon komma långt på audition för Idol-programmet.
Linn Jonsson-Lill övar helst i sängkammaren i lägenheten i Hössna. Där stör hon inte grannarna som bor under henne. På lördag hoppas hon komma långt på audition för Idol-programmet.Foto: Anette Westerlund

Jo, hon har nog egentligen alltid drömt om att bli artist. Men räcker hennes musik hela vägen? Linn Jonsson-Lill berättar att hon är en osäker tjej i grund och botten. I flera år har hon tänkt söka till tv4:s populära tv-program Idol, men aldrig känt sig redo, eller tillräckligt bra. Förra året var det aktuellt, men det slutade med att hon lät bli. Tvivlet höll i sig. I år däremot, ska hennes bror också söka och hon tycker att hennes röst utvecklats en del, så nu kan det gå vägen den här gången.

Hennes specialitet är att göra hårdrockslåtar till mjuka, akustiska, mer finstämda sånger. Hon gillar Mustasch och Ralf Gyllenhammar. Så någon av deras, eller hans, låtar blir det på lördag. Kanske den han tävlade med i Melodifestivalen, fast på hennes sätt. Hon har skrivit egna låtar tidigare. Hon var med i en svensktoppstävling härom året med en egen låt. Själv tyckte hon att framträdandet gick sådär. Det var i alla fall inte tillräckligt bra, enligt hennes egen mening. Hon har också varit med i andra olika talangtävlingar, men när hon beskriver dem, skakar hon på huvudet och säger att ”det inte gick bra”. Oftast har det varit på grund av nervositeten. Hon pratar med inlevelse hur det känns att bli så nervös att sången inte vill komma ut ur halsen. Det känns som om hon inte ätit på flera dagar och det finns liksom ingen kraft för ljudet att komma upp ur magen.

I höstas gästspelade hon som trubadur på Vardagsrummet i Ulricehamn. Det var jättemycket folk som kommit dit. En kvinnlig trubadur är inte så vanligt, berättar Linn. Men ljudanläggningen bar inte ända fram och till slut kom hennes sång bort i sorlet. Så hoppas hon att det inte blir på lördag. Då ska någon lyssna på henne och bedöma hennes insats. Det är därför hon gör det, för att få något slags kvitto på hur bra hon är. Och hon behöver utmana sig själv då och då. För hon är en riktig fegis. Men det hela känns bra för brorsan ska med och de ska dela gitarr. Linns gitarr är sliten och dålig, men brorsan fick en helt ny av henne förra julen som funkar bra. Förhoppningsvis kan de göra en grej av det arrangemanget som kan tilltala juryn. För så mycket vet hon, att det gäller att ha sin egen stil, att sticka ut. Det räcker inte bara med att sjunga bra. Hon har följt de tidigare säsongerna på tv och pratat med andra som varit iväg på audition, så hon har förberett sig ganska väl. Dock inte på vad hon ska säga. Om hon planerar vad hon ska säga kan hon inte slappna av och vara sig själv. På lördag ska Linn vara Linn. Det må bära eller brista.

Mer om Linn

Namn: Linn Jonsson-Lill

Ålder: 21 i augusti

Bor: I Hössna

Familj: Mamma, storebror och lillebror

Yrke: industriarbetare

Fritid: Spelar gitarr och festar på helgerna

Äter helst: Ägg och bacon

Dricker helst: Ett kallt glas mjölk

Senast lästa bok: Gillar inte böcker. Har läst halva Robinson Crusoe i skolan

Senast sedda film: Sune i Grekland

Linn om...

?drömmar:

– Egentligen drömmer jag inte om att bli artist. Egentligen drömmer jag nog om familj. Om man, barn, hus och katt. Jag jobbar gärna kvar på LK Pex, där jag jobbar nu och har musiken vid sidan om. Jag trivs hur bra som helst, men skulle nog gärna ta mig upp lite. Kanske bli första kvinnliga skiftledare någon gång i framtiden.

? idoluttagningen på lördag:

– Jag tror inte jag kommer gå så långt. Jag gör detta för att få lite feedback, för att få veta hur bra jag är. Och för att visa upp mig. Jag måste utmana mig själv lite, för jag är så himla osäker.

? OM hon går vidare:

– Då får jag fira med pojkvännen. Jag får väl hitta på något kanske.

? närmast på artistprogrammet:

– Jag ska vara med på Timmelefestivalen i juni. Jag hoppas att någon ska se mig och så kanske det kan ge fler spelningar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.