Nyheter

Lennart har lagat sin sista tv

Lennart Rapp inledde sin yrkeskarriär som tv-reparatör för 50 år sedan. Vid nyår tyckte han att han hade gjort sitt i branschen och gick i pension.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2011
TV:n har haft en central roll i Lennart Rapps yrkesliv.
TV:n har haft en central roll i Lennart Rapps yrkesliv.Foto: Anette Westerlund

Det är ganska poppis numera, att gå i pension innan man nått den äransvärda pensionsåldern 65 år. Lennart Rapp gjorde tvärtom. Han arbetade ett drygt halvår extra.

– Det blev bara så. Och frugan jobbar ju fortfarande. Hon är 64 år, säger han.

Lennart Rapp inledde sin karriär som tv-reparatör 1960. Då jobbade han på Ljungströms radio. Därefter blev det vidareutbildning på skola i tre år, och vidare till militärtjänst.

– 1967 började jag på Radiocentralen i Ulricehamn. Då hade jag precis kommit hem från sex månaders FN-tjänst på Cypern.

På den tiden var det svart-vit tv som gällde. Mycket rörapparater, som han kallar dem, Lennart. Några år senare kom färgtv:n och det var stort för den svenska befolkningen.

– Då var det dyrt att köpa en tv för en familj. Nu är de så billiga att de inte ens är lönt att laga dem.

1969 kostade en tv ungefär 4000-5000 kronor. Idag kan man få motsvarande tv för 2500 kronor. Under åren har Lennart satt upp många antenner. Och hans minns de första parabolerna som kom:

– De var så stora så de fick stå på backen. Idag kan man sätta upp dem nästan var som helst där det är fri sikt, så fungerar de.

Vad ska du göra nu när du är pensionär?

– Jag vet inte riktigt. Jag ska väl gå här hemma och pussla lite. Sedan hittar väl pensionärsföreningarna lite aktiviteter som jag får vara med på. Det går säkert att fördriva tiden.

Hur firade du din pension?

– Kollegorna har sagt att det blir en slags avtackning framöver. Själv har jag inte firat så mycket.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.