Köpte hjärtstartare efter hjärtstoppet
Det är en dramatisk berättelse, men med lycklig utgång som Kjell Klasson och hans fru Inger berättar.
Vid en vistelse i Idrefjällen för två år sedan drabbades Kjell Klasson plötsligt av hjärtinfarkt med hjärtstopp som följd. En rad tillfälligheter, parat med personliga insatser, gjorde att han fick vård i tid, och överlevde.
Händelsen blev allmänt känd i Dalums Vång, där paret bor. Så i höstas togs initiativ till att samla in pengar för att kunna köpa en hjärtstartare. Tanken är att den hädanefter ska vara tillgänglig för alla som bor eller vistas i byn.
– Det var naturligtvis frivilligt att bidra i insamlingen. Men alla gick med, gammal som ung. Jag tycker det är fantastiskt, säger Inger Klasson.
Det är nu för ganska precis två år sedan som paret var på en veckas fjällsemester i Idre tillsammans med ett annat par, två kompisar sedan länge.
En kväll märkte Kjell Klasson att han inte kände sig riktigt bra. Morgonen därpå vaknade han tidigt med smärtor i bröst och ut i armarna.
112 kontaktades och det blev ambulansfärd in till vårdcentralen i Särna. Efter undersökningar och EKG gavs lugnade besked och paret kunde återvända till fjällstugan.
Men samma dag, på kvällen då man åt, slog hjärtinfarkten till, med full kraft.
– Några sekunder innan såg jag att Kjell liksom stelnade till i blicken. Så sopade han undan porslinet på bordet och slog ner i golvet, berättar hans fru.
Goda vännen Karl-Gunnar agerade snabbt genom att påbörja hjärt- och lungräddning. Samtidigt larmades 112.
- Räddningstjänsten kom redan efter drygt tio minuter den här gången. Med snöskoter. Det visade sig att personal just denna kväll planerade en fest i en närbelägen stuga. Verkligen tur i oturen, att de var så nära, säger Inger Klasson.
I väntan på ambulans tog personalen över med hjärtstartare. Efter en 26 mil lång (och mycket snabb) färd till lasarettet i Falun genomfördes seden den ballongutvidgning, som numera är rutin i sådana här sammanhang.
Paret Klasson är fyllt av beundran över hur de bemöttes inom sjukvården i samband med hjärtinfarkten. Men många tacksamma tankar går även till paret som var med dem.
– Att Karl-Gunnar orkade göra hjärtkompressioner i kanske tio minuter innan räddningstjänsten kom, är en insats vi aldrig kommer att glömma, säger Inger klasson.
Idag är Kjell Klasson i princip återställd. Även om han givetvis har anpassat livet till den händelse som ligger bakom honom. Rehab i kombination med ett lugnare tempo är en sak. Men den stora skillnaden är kanske attityden till livet, till tillvaron.
– Numera tänker jag att man inte ska skjuta upp saker, som man annars kanske gör. Det gäller att ta vara på livet, och göra de saker man vill, då möjligheten ges, säger han.
Att uppskatta de små, till synes obetydliga ögonblicken i vardagen, är också något som kommit som efterdyning till hjärtinfarkten. Kjell Klasson berättar om hur känslor numera kan bli väldigt starka.
– Bara att vara ute och få uppleva naturen. Det ger en känsla av tacksamhet. Över att bara få finnas till, bara få vara med. Hjärtstoppet har gett en insikt: man kan inte köpa en enda minut att lägga till sitt liv. Han rörs till tårar då han berättar.
Även för Inger har erfarenheten haft betydelse.
– En ökad förståelse. Jag har nog blivit snällare. Och lite blödigare, skrattar hon.
Deras berättelse och upplevelse har alltså inspirerat byalaget i Vång att diskutera sig fram till beslutet att inköpa en hjärtstartare. För som i så mycket annat, samhällsservice är sällan den samma i de mindre samhällena som i centralorten. Och då får de boende ta egna initiativ.
Hjärtstartaren ska monteras upp i ett olåst utrymme som alla i byn känner till. Tanken är förstås att skulle en allvarlig situation uppstå, så finns hjälpen på nära håll. Närmast väntar en utbildning för alla som vill, för att lära sig hantera hjälpmedlet.
– Det är viktigt att den möjligheten finns. Samtidigt hoppas jag naturligtvis att hjärtstartaren förblir hängande, oanvänd, säger Kjell Klasson.