Nyheter

Klart med ny kyrkoherde

Christian Sandblom blir ny kyrkoherde i Ulricehamns pastorat. Han tillträder tjänsten den 1 januari 2014.
Nyheter • Publicerad 3 oktober 2013

Det är som ersättare för Carl Sjögren, som en ny kyrkoherde för pastoratet har utsetts.

Tjänsten annonserades ut i våras. Av tre tänkbara kandidater har nu arbetsutskottet beslutat om vem som får tjänsten.?

– Vi känner oss mycket komfortabla med beslutet. Christian Sandblom är den som passade vår sökprofil bäst, säger Jörgen Theander, ordförande i tillsättningsnämnden.

Hur såg sökprofilen ut?

– Framför allt sökte vi en andlig ledare. Men det skulle även vara en som kan ha ett tydligt ledarskap i församlingsarbetet. Det är särskilt viktigt med tanke på samgåendet med Åsundens församling vid årsskiftet.

Var det svårt att komma fram till beslutet?

– Vi hade tre bra kandidater att välja mellan. Men efter att ha gått igenom dem fastnade vi för detta alternativ. Vi är övertygade om att Christian Sandblom kommer att fungera mycket bra, både som andlig och praktisk ledare.

Även om han tillträder vid årsskiftet, så kommer Christian Sandblom att stegvis komma in i församlingsarbetet nu under hösten.

– Han kommer att stötta den vikarierande kyrkoherden i viktiga organisatoriska frågor, säger Jörgen Theander.

Christian Sandblom är glad över att få tillträda som kyrkoherde i Ulricehamn.

– Absolut. Det är med positiv förväntan jag ser fram emot att få börja, säger han.

Varför sökte du tjänsten?

– Jag trivs visserligen jättebra som kyrkoherde i Vaggeryd. Men samtidigt hade jag kommit till en punkt där jag börjat tänka på att få se något nytt, göra något nytt. Då dök den här möjligheten upp.

Christian Sandblom är född 1956 och prästvigdes 1991. Han är kyrkoherde i Byarums pastorat i Vaggeryds kommun sedan 1996. Men han är ursprungligen från Västergötland. Född och uppvuxen i Borås, där han även pluggade vid gymnasiet.

Vad vet du om Ulricehamn?

– Jag är västgöte till mitt ursprung, med rötterna i Borås. Men det är snart 30 år sedan jag lämnade bygden, så jag kan inte påstå att jag är särskilt insatt i vad som händer i området i dag.

Hur vill du beskriva dig som präst?

– Först kan jag säga att jag är glad över att få jobba som präst, jag trivs med väldigt bra uppgiften och tycker fortfarande att det är roligt.

– Enligt mitt förhållningssätt går Guds storhet går igen i allt. Gud är större än vad ord kan uttrycka. Det är inte prästen som kommer med Gud, tvärtom finns Gud redan här. Viktigt för mig är tanken om Guds ständiga närvaro.

Christian Sandblom blir ny kyrkoherde i Ulricehamns pastorat. Han tillträder tjänsten den 1 januari 2014.

Det är det så kallade indelningsdelegerades arbetsutskott som, på rekommendation av tillsättningsnämnden, har tagit beslutet att anställa Christian Sandblom.

Före beslutet har Domkapitlet i Skara Stift gjort en behörighetsprövning samt yttrat sig över förslag till anställning.

Från den 1 januari 2014 består Ulricehamns pastorat av församlingarna Ulricehamn, Hössna, Timmele och Åsunden.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.