Annons
Nyheter

Kerstin förbereder för vinmässa

I helgen ordnar föreningen Munskänkarna sin traditionella vinmässa. Nu har Kerstin Winkler, föreningens kassör, bråda dagar.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2012
Kerstin Winkler med maken Sven Hultgren åker gärna på olika vinresor för att upptäcka nya vinsorter och lära sig mer om dess ursprung. På bordet står några olika och ovanliga vinflaskor, några av dem var presenter från familjen på Kerstins 70 års dag. Kerstin Winkler med maken Sven Hultgren åker gärna på olika vinresor för att upptäcka nya vinsprter och lära sig mer och deras ursprung.
Kerstin Winkler med maken Sven Hultgren åker gärna på olika vinresor för att upptäcka nya vinsorter och lära sig mer om dess ursprung. På bordet står några olika och ovanliga vinflaskor, några av dem var presenter från familjen på Kerstins 70 års dag. Kerstin Winkler med maken Sven Hultgren åker gärna på olika vinresor för att upptäcka nya vinsprter och lära sig mer och deras ursprung.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Enligt den nya alkohollagen som kom förra året är det inte alldeles enkelt att söka utskänkningstillstånd längre. För att ens få söka måste du göra ett prov på kommunen. Man ska kunna den svenska alkoholpolitiken, veta allt om tillsynsmyndigheters krav och vad som gäller för mat och utrustning vid servering. När föreningen Munskänkarna bestämde sig för att hålla vinmässa behövde någon göra det här provet, för att de i helgen ska få erbjuda besökarna smakprov från olika viner.

– Styrelsen pekade på mig och sade ”det gör du”, berättar Kerstin Winkler som efter jul gjorde provet för andra gången.

Annons

Litteraturen som krävdes för kursen laddade Kerstin ner från nätet, sedan var det bara att plugga. Före jul gick hon upp till kommunen för att göra provet för första gången. Frågorna kommer från Folkhälsoinstitutet i Östersund som görs via en av kommunens datorer på kommunkontoret i Ulricehamn. Den gången var det för svårt och Kerstin insåg att hon nog skulle få plugga lite till. Nu är inte Kerstin helt ovan vid plugg, innan hon gick i pension jobbade hon som tandvårdlärare på Komvux i Borås och hade därmed en viss vana att läsa in saker.

Och när Kerstin till slut fick godkänt så drog hon en lättnadens suck.

– Det var jätteskönt! I styrelsen har alla sina uppgifter att sköta. Jag är kassör och är nu omvald så jag kommer att ha varit kassör i 15 år när min period är över.

Medlemmar i Munskänkarna har Kerstin och hennes man Sven Hultgren varit länge. På en väns inrådan gick de med 1994 och blev fast. Hon konstaterar att det var när hon blev medlem där som hon började lära känna Ulricehamn och dess invånare. Ulricehamnare har hon egentligen varit ända sedan 1975, men direkt när hon flyttat hit, började hon jobba på Käkkirurgen i Borås och lite senare som vårdlärare först i landstingets regim och lite senare på Komvux. Därmed blev hennes kollegor närmsta vänner och pendlingstiden gjorde att det inte blev så mycket tid över till att skaffa vänner i Ulricehamn.

Men så är det alltså inte nu. Munskänkarnas verksamhet tar mycket av Kerstin och makens tid. Att lära sig mer om vin och dess ursprung är fantastiskt roligt, tycker Kerstin, och det har blivit många kurser och resor för att lära sig mer. En helt ny värld har öppnat sig med kurserna, tycker hon och överallt finns andra människor med samma intresse. Kerstin skryter gärna om medlemmarna i Ulricehamns engagemang.

– Vi ligger i topp i riket när det gäller medlemmar som gått våra kurser, säger hon myser.

Och nu är det alltså bråda dagar för Kerstin och hennes Munskänkarvänner. På lördag är det vinmässa och det är mycket som ska fixas. Kerstin har, utöver utskänkningstillståndsbyråkratin, valt ut alla viner som ska provas samt beställt dem från Systembolaget.

Två andra har valt ut ostar som ska finnas som tilltugg och som ska passa till de utvalda vinerna och alla medlemmar har fått anmäla sig till olika arbetsuppgifter.

– Det är så klart en viktig inkomstkälla för oss. Alla intäkter går tillbaka till föreningens medlemmar så att vi kan hålla vinprovningar med kvalitet i framtiden.

För två år sedan hölls förra vinmässan, då i före detta IPM:s lokaler. Så blir det i år också. Munskänkarna har 147 medlemmar. Många av dem kommer att vara med på lördag.

Annons

– Vi vill sprida budskapet om bra viner. Och så vill vi gärna värva nya medlemmar så klart. Och på lördag kommer man få prova olika viner från olika distrikt, från olika druvor, och olika prisklasser. Tanken är att man ska få lov att jämföra och sedan avgöra om man själv tycker det är värt att lägga den extra kronan ett dyrare vin kostar. Totalt är det 18 viner som kan provas. Utöver dem finns tre alkoholfria och för den som är riktigt nyfiken på dyra viner finns ytterligare sex viner att prova. Men det får man köpa till i så fall.

– Att servera alkoholfritt är en artighet mot sina gäster och i dag finns det många bra att välja mellan.

Säger Kerstin och hastar iväg. Det är mycket som ska göras nu.

Namn: Kerstin Winkler

Ålder: 72 år

Bor: I Ulricehamn

Familj: Maken Sven Hultgren och sonen Ola Hultgren

Yrke: Pensionerad tandvårdslärare

Fritid: Föreningsliv. Ordförande i föreningen Hem och samhälle, sekreterare i den egna bostadsrättsföreningen. Går mycket på bio och är en flitig tidningsläsare.

Äter helst: Lax. Men är väldigt förtjust i lammracks.

Dricker helst: Vatten och vin. Har ingen speciell favorit. Väljer vin efter mat.

Kerstins vintips:

? Till Italienska köttbullar med tomatröra och broccoli dricker jag helst en Lagerin från Italien.

? Till lax dricker jag gärna en Riesling

? Som drink före maten dricker jag gärna en Sauvignon blanc

? Till räkor dricker jag gärna en Sauvignon Blanc

Kerstins bästa vintips:

? Fråga dem på systemet. De är oerhört kunniga.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons