Hon gillar jakten på gömman
Sedan ett par år tillbaka har läraren och Grimsåsbon Anna-Lena Larsson bloggen femfemman. Här skriver hon bland annat om skolans glädjeämnen och utmaningar. Sedan några månader tillbaka har bloggen allt mer kommit att handla om hennes nya intresse, geocaching. Det var just genom kontakter på nätet hon blev tipsad om aktiviteten. Kortfattat kan geocaching beskrivas som en blandning av GPS-orientering och skattjakt. Deltagaren registrerar sig på en hemsida och får ett användarnamn. Genom användarnamnet kan deltagaren söka på orter och få reda på koordinaterna där en viss gömma, även kallad cach, finns. Sedan är det bara att tuta och köra. GPS:en talar om hur långt det är till gömman och i vilken riktning deltagaren ska gå. Anna-Lena berättar att det finns cacher både i stan och på landet.
– Jag föredrar de på landsbygden, jag vill komma ut i naturen och se något nytt, säger hon.
I fredags hade hon registrerat 149 olika cacher. Men den 150:e var planerad till helgen. För henne går leken ut på att besöka nya platser, känna lite spänning och samtidigt komma ut och röra på sig. Hon har laddat ner en app gratis till sin mobiltelefon. Men hjälp av appen kommer hon ut på internet och laddar hem information om de olika cacherna. Själva gömman består av en vattentät behållare med en pappersremsa och en penna inuti. Den som har hittat gömman skriver då sitt användarnamn och lägger tillbaka gömman på samma plats. För Anna-Lena blev mobilen välanvänd under semestern.
– Man behöver inte åka särskilt långt för att uppleva något nytt. Vi åkte till Bohuslän och besökte vackra Grundsund. Vi tog ett par cacher inne i stan, det blev en del klättrande och letande, men då får man se sådant man inte skulle ha sett i vanliga fall.
Anna-Lena Larsson har själv lagt ut några gömmor, bland annat runt Grimsås, hos ena dottern i Värnamo och i Skåne där hennes andra dotter bor. Hon tycker extra mycket om när platserna berättar något för besökaren. Hon tar några cacher i Nittorp- och Grimsåstrakten som exempel. Där kan geocachare besöka Roberts stenmur i Stockremma, Bildsköne Bengtssons gömma och en torplämning i Lövö. Som den mellanstadielärare hon är har hon breda kunskaper som hon gärna bättrar på.
– Man blir mer intresserad när man är på platser som har en historia, förklarar hon.
Därför har hon planer på att använda sig av geocaching i sin undervisning. Hon ser många möjligheter med det hon kallar den nya tidens orientering. En tanke är att låta eleverna leta sig fram till stationer där till exempel en matteuppgift väntar.
– Jag tror att det funkar precis lika bra som en lärobok. Jag har undersökt vad det skulle kosta att köpa in gps:er och det blir nog för dyrt, så det blir att använda telefoner så länge.