Annons
Nyheter

Ett arbetsliv i litteraturens tjänst

Maja-Stina Augustsson har tillbringat ett arbetsliv med böcker. Nu pensioneras hon och då blir läsandet lite friare.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2011
Maja-Stina Augustsson.
Maja-Stina Augustsson.Foto: Anders Rosenberg

Kanske skapades läsintresset när storasyster läste högt ur Pippi Långstrump, eller av läsintresserade föräldrar. Kärleken till böcker tycks i alla fall ha varit grunden för Maja-Stinas senare yrkesval.

– Så fort jag fick ett eget lånekort gick jag till biblioteket och lånade själv.

Annons

Tanken var först att bli lärare men hon visste nog inte riktigt vad hon ville bli. Men familjen bodde i Ulricehamn och hon hade därför nära till Bibliotekshögskolan i Borås. Och med det starka läsintresset i grunden fick det bli bibliotekarie.

Ganska snart fick hon jobb på biblioteket i Ulricehamn och har nu jobbat där sedan 1978, över 30 år alltså, innan hon gjorde sin sista dag i lördags.

Under den tiden har hon bland annat fått se en fantastisk teknikutveckling. Då fanns det i princip bara böcker, nu en mångfald av olika media. Fjärrlån förr var en omständig process med sökning i böcker och korrespondens, nu går det med några knapptryckningar.

Och nu finns andra möjligheter med lättsökta databaser, internet, datorspel, musik och helt andra möjligheter för synskadade.

– Det händer hela tiden saker och jag har fått lära mig mycket.

Maja-Stina har alltmer insett att hon kommer sakna sina arbetskamrater.

– Det är ju aldrig någon som slutar här, vi känner varandra väl och har en bra relation med varandra.

Många delar av arbetet kommer hon också sakna förstås, som sin läsecirkel på äldreboendet Ekero till exempel. Men även kontakten med låntagarna. På ett bibliotek möter man mycket människor av alla sorter.

Hon kommer också att sakna möjligheten att läsa och diskutera de allra senaste böckerna med sina kollegor. Å andra sidan kommer hon nu att ha friheten att läsa det hon själv vill och i sin egen takt. Då blir det mindre fantasy och mer kvinnoöden, lite tillspetsat. Hon gillar berättelser om kvinnor, i nutid över flera generationer. Och deckare som avkoppling.

Vad som är den största läsupplevelsen är förstås svårt att säga, men hon nämner till exempel när hon under en sommar i sin ungdom läste Solzjenitsyns alla verk - eller då förstås när hennes storasyster läste Pippi Långstrump högt.

Familj: Tre barn och fem barnbarn

Läser just nu: Att föda ett barn av Kerstin Sandberg

Bästa boktipset: Väggen av Marlen Haushofer

Läser inte: Science fiction och fantasy

Köper du böcker: Ja, pocket om jag ska resa

Var läser du: Mest i sängen

Vad tycker du om läsplattor: Jag är lite nyfiken på dem, man får tillgång till nya böcker snabbt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons