Nyheter

Erfaren handlare blev årets knalle

Att ha ordning på affärerna och vara trevlig mot kunder är såklart bra för ekonomin. Men det kan även ge utmärkelsen Årets knalle - vilket Kenneth Johansson fick erfara.
Nyheter • Publicerad 1 april 2014
Kenneth Johansson med beviset för att han blev Årets knalle 2013 på Nossebro marknad.
Kenneth Johansson med beviset för att han blev Årets knalle 2013 på Nossebro marknad.Foto: Leif Fjellström

Han var inte speciellt gammal när han fick börja åka med föräldrarna för att torga och sälja på marknader. Eftersom även farbror och faster höll på med samma yrke, så blev det ingen större sensation när Kenneth Johansson startade eget och blev deltids–knalle.

– Jag började åka ut i egen regi 1982, samtidigt som jag jobbade i affären i Hökerum. Det gick såpass bra att jag 1988 kunde bli knalle på heltid, säger Kenneth.

Redan från början så var inriktningen strumpor och underkläder, vilket inte verkar speciellt konstigt. Men med tanke på att både föräldrar och farbror/faster höll sig med samma sortiment, så borde det ändå blivit en viss konkurrens inom släkten?

– Tvärtom. Jag fick mycket hjälp av allihop och många bra tips och råd, säger Kenneth.

I 28 år har alltså Romsås–bon hållit på att åka runt till torg och marknader och gjort det så bra att det gått att leva på affärerna. De flesta resorna går till olika torg i Skaraborg men även i Varberg om sommaren är Kenneth Johansson en trogen torghandlare.

– Sedan åker jag också på en del marknader som återkommer en gång i månaden, till exempel i Nossebro.

Dessutom så blir det även några större marknader, företrädesvis i Värmland, under hösten. Nånstans 150 till 170 dagar blir det ute på torg och marknader och rent tidsmässigt så motsvarar det vanligt jobb. Skillnaden är att Kenneth jobbar de flesta lördagarna under året.

– Det är då de flesta är lediga och har tid att gå på torget och handla. Däremot så är söndagar mycket dåliga dagar för oss knallar och det är väl egentligen bara i samband med längre marknader som jag jobbar söndagar, säger Kenneth.

Lågsäsongen är januari till mars och egentligen en helt värdelös tid att vara ledig på.

– Det går ju inte att göra något ute, eftersom det mestadels är snö och kallt. Jag är väl iväg och säljer en eller två dagar i veckan och åker dessutom iväg till varmare breddgrader en vecka eller två, säger Kenneth.

Nossebro marknad har varit igång i över 100 år och alltid på sista onsdagen i månaden. 2010 instiftades utnämningen Årets knalle och delades alltså ut för första gången i april 2011 (för övrigt till Lars–Åke Dahlström i Ulricehamn). I onsdags fick Kenneth Johansson ta emot utmärkelsen för 2013 och förärades diplom och blommor av kommunfolk från Essunga kommun.

Blir det fortsättningsvis en stor skylt som berättar för kunderna om utnämningen?

– Kul att bli uppmärksammad men någon skylt blir det inte. Det verkar lite skrytsamt och folk hittar mig nog ändå.

Leif Fjellström
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.