Annons
Nyheter

Emmas röst i radion i höst

Det började med en demonstration. Men egentligen började det ännu tidigare, för Emma Lorentzson har alltid älskat teater.
Nyheter • Publicerad 2 november 2010
Radion ville ha Emmas röst till pjäsen ?När Mika vägrade ta det platta racket?. FOTO: Anders Rosenberg
Radion ville ha Emmas röst till pjäsen ?När Mika vägrade ta det platta racket?. FOTO: Anders RosenbergFoto: Anders Rosenberg

För två år sedan deltog Emma i demonstrationer mot att Tranemopolitikerna skulle spara på kulturen. Då intervjuade radioreportern Mina Benaissa henne om protesterna och när Mina nu skulle producera en pjäs i radion kom hon ihåg den där teaterintresserade tjejen hon hade intervjuat som pratade så tydligt och bra. På den vägen är det.

– Det var jätteroligt att hon kom ihåg mig, säger Emma.

Annons

Radiopjäsen heter När Mika vägrade ta det platta racket, och Emma spelar Mika.

”Mika är tvärtrött. För plötsligt en dag händer det igen. Det är brännbollsmatch i skolan och klassens killar ropar: ’ta det platta racket.’ Just den här gången tycker Mika att det räcker. För vem i hela trista världen har bestämt att tjejer ska använda det platta racket? Skulle tjejer vara sämre än killarna på brännboll? Eller kanske bara sämre än killar överhuvudtaget?”

– Det är en väldigt rolig pjäs som handlar om ett viktigt ämne, säger Emma, som känner igen sin egen verklighet i pjäsen.

Produktionen har varit en bra erfarenhet, berättar hon. Den har gett henne både praktiska lärdomar om hur hon ska tala och artikulera samt mer att tänka på om jämställdhet, om hur tjejer och killar förväntas vara.

– Man ska vara sig själv och vara stolt över det.

Hon spelar teater genom skolan en gång i veckan men skulle gärna göra det mycket mer.

– Man får ut så mycket, man lär sig om hur andra människor har det.

De är en liten grupp, bara Emma och hennes halvsyster, men det går bra ändå. Just nu planerar de ett projekt som ska handla om hur hon och hennes halvsyster blev just halvsystrar.

Emma är också mycket bestämd på att det är teater samt musik hon ska ägna sig åt i framtiden. Hon går även i rockskolan i Tranemo.

Förstås tycker hon om att titta på film och teater också. Som en favoritskådespelare nämnder hon förutom sin lärare Mia Pettersson även kanske lite oväntat Adam Sandler. Favoritfilmen är Titanic.

Annons

– Den är väldigt dramatisk och sorglig och innehåller kärlek. Jag gråter varje gång jag ser den.

Var teaterintresset kommer ifrån är ingen lätt fråga. Visst finns det en del i familjen, till exempel i form av släktingar som deltar i Torpaspelen. Men på något sätt har det alltid funnits där.

– Jag har hållit på med teater hela mitt liv. Jag har alltid hållit på och klä ut mig och försökt leva mig in i hur andra har det.

Sedan har teaterläraren Mia Pettersson betytt mycket.

– Hon är en väldigt speciell människa som har lärt mig jättemycket.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons