Belönad för insatserinom vallodlingen
Medaljen först. Det var för cirka två veckor sedan som han var inbjuden till Stockholms stadshus tillsammans med sin fru för ett högtidligt firande med Kungliga Skogs- och Lantbruksakademin som värd. Under kvällen fick Jan Jansson ta emot Anders Elofssons medalj av kungen.
– Det var högtidligt. Det kungliga inslaget vid kvällen är väl inte det jag sätter främst. Men visst, det var en stor fest med god mat och många gäster. Det var trevligt. Även om jag inte känner mig särskilt bekväm i sådana sammanhang, säger han.
Utmärkelsen kan ses som en bekräftelse på de insatser Jan Jansson gjort under de nästan 40 år som han ägnat åt fältförsök inom lantbruksnäringen. Rådde gård i Länghem har under merparten av denna tid varit något av centralpunkt, ur vilken Jan Janssons olika projekt och utvecklingsidéer har spirat.
Nyligen gick han i pension några månader före 65 år fyllda. Fast helt har ha inte lämnat arbetslivet. Han har en tillfällig timanställning på Hushållningssällskapet. Han fortsätter även med ett projekt med inriktning att utveckla långsiktigt hållbara lantbruksföretag på sydsvenska höglandet.
Karriären inleddes efter att han hade gått klart utbildningen på Alnarp 1976. Han började då jobba som försökstekniker för Hushållningssällskapet i Södermanland med placering i Strängnäs. Där kom han att efter en tid gå under epitetet ”Frö-Pelle”.
Knappt tio år senare kom han till Hushållningssällskapet södra Älvsborg, som det då hette. Där jobbade han som chef tillika försöksledare. Han lämnade chefskapet 2000 för att helt arbeta som försöksledare och rådgivare i ytterligare 14 år.
38 år i branschen, vad är du mest nöjd med?
– Att ha satt Rådde gård på kartan som försöksstation. Jag började där 1985 som chef för Hushållningssällskapet. Jag tycker att vi lyckats med att bli en försöksstation som servar regionen, i vissa fall hela landet.
– Modellen som jag försökt införa går ut på att personalen har ansvar för både gården och försöken som görs. Det ger ett helhetstänkande som gynnar alla som har intresse i verksamheten.
Sin tid inom branschen ger perspektiv. Jan Jansson konstaterar att statsanslagen som tidigare utgick till försöksverksamhet hade sina fördelar. Det gav möjlighet till ett bredare underlag i försöken.
– Senare var det meningen att näringen skulle ta över finansieringen mer och mer. Tyvärr har konsekvensen blivit att det är betydligt svårare i dag att finansiera verksamhet. Hade mer pengar lagts in i verksamheten tror jag alla inblandade parter hade tjänat på det, i det långa loppet.
Levde 1873-1957. Utbildade sig vid Alnarps lantbruksinstitut. Bildade Svenska vallföreningen. Föreningen utvecklade en omfattande försöksverksamhet inom vallodlingsområdet.
Sedan några år tillbaka delas Anders Elofssons medalj ut till personer som ”utfört utomordentlig gärning inom området vallfröodling och bete”.