Anna från Timmele påverkar skolpolitiken
När hon studerade på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn var det knappast yrkespolitiken som lockade.
- Jag gick naturprogrammet, säger hon. Efter studenten fortsatte jag vid Uppsala universitet och läste matte och fysik.
Under flera studieår var hon engagerad i studentkår, varav två som heltidsarvoderad, och kom att intressera sig allt mer för utbildningspolitik. I kåren arbetade hon med frågor som rör studenternas villkor.
Hon kom också med i universitetets styrelse och var engagerad på nationellt plan i studenternas intresseförening, SFS, och fick genom dessa roller en god inblick i utbildningspolitiken.
- Efter de två åren i studentkåren ville jag jobba mer med utbildningspolitiska frågor, fortsätter Anna.
Eftersom hon fattat tycke för Folkpartiets skolpolitik valde hon 2005 att gå med i detta parti, först via Liberala Studentförbundet, där hon kom att spela en aktiv roll.
Hon engagerade sig även i kommunpolitiken i Uppsala och blev invald i fullmäktige och fick dessutom plats i ett par nämnder.
Studierna fortsatte med statskunskap och nationalekonomi.
- Men jag hade ingen tanke på att ägna mig åt politik på heltid, säger Anna Neuman.
Under sommaren 2007 fick hon en tillfällig anställning som brevsvarare på utbildningsdepartementet.
Uppenbarligen gjorde hon ett gott intryck på Folkpartitoppen, för när Jan Björklund blev ny partiledare i september 2007 behövde han ytterligare en pressekreterare och valet föll på Anna Neuman.
Efter valet förra året avancerade hon till politiskt sakkunnig inom högskole- och forskningsfrågor.
Den sakkunskap som krävdes för denna position hade Anna skaffat sig genom sitt engagemang inom olika delar inom utbildningspolitiken och högskolesektorn.
I hennes nuvarande arbete ingår framför allt att bevaka omvärlden och med sitt kunnande utbyta erfarenheter med utbildningsminister Björklund, ävenså att hjälpa honom med underlag och talskrivandet.
Hon trivs med sin uppgift:
- Det är roligt att få jobba med det man brinner för, tycker Anna.
Att fortsätta med politik på heltid är hon dock inte säker på:
- Det kan var intressant, men det vill jag inte bestämma nu. Efter den här mandatperioden får det nog räcka. Då vill jag antagligen göra något annat ett tag.
Vad det kommer att bli säger hon sig inte veta just nu.
- Det går inte att planera för mycket, fastslår Anna Neuman.
Av och till, sådär fem gånger om året, nu senast under påskhelgen, byter Anna Neuman Stockholmsstressen mot lugnet hemma hos föräldrarna i Timmele.
Varför lyckas dagens skolelever inte bättre?
- Det beror, tror jag, bland annat på att det ställs för låga krav i dagens skola. Eleverna skall mötas av höga förväntningar.
Vore ett statligt övertagande bättre?
- Jag tror inte att en statlig skola skulle lösa alla problem, men det skulle till exempel ge en mer likvärdig skola i hela landet om staten vore huvudman.
Hur ser du på friskolorna?
- De skall finnas kvar, men det skall vara tydliga regler, så att det blir så lika som möjligt som för de kommunala skolorna.
Ökar segregationen på grund av friskolorna?
- Nej, det tror jag inte. Jag tror att boendesegregationen är värre än friskolorna.
Vad i Folkpartiets skolpolitik tilltalar dig?
- Fokus på kunskap, målet att alla skall utvecklas utifrån deras egna förutsättningar och att det skall finnas ett gott stöd till alla som behöver det.