Annons
Nyheter

Andreas följer familjen till USA

Om allt går som det ska kan Andreas Karlsson från Timmele återse sin familj i USA i början av april.
– Det blir nog mycket tårar på flygplatsen då, säger han hemma i det tomma huset bland flyttlådorna.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2014
Andreas Karlsson är ensam kvar i huset sedan familjen stegvis flyttat över till USA. Förhoppningsvis följer han efter i början av april.
Andreas Karlsson är ensam kvar i huset sedan familjen stegvis flyttat över till USA. Förhoppningsvis följer han efter i början av april.Foto: Anders Rosenberg

Familjen består av Andreas, hans fru Jenna, och barnen Elzora och Starla.

Deras USA-äventyr började på sätt och vis när de la ner sin second hand-butik i Timmele i mitten på förra året.

Annons

De hade drivit butiken några år då och kände sig färdiga med den, som Andreas säger. I det skedet fick Jenna veta att hon kunde få ett jobb i USA, ungefär samtidigt fick de också veta att Jennas mamma i USA var allvarligt sjuk.

Flera faktorer samverkade alltså till att hon i början av förra året flyttade till USA, till Indiana. Då var Andreas kvar i Timmele med de båda döttrarna. Men familjens stegvisa amerikanisering fortsatte några månader senare, med att yngsta dottern stannade kvar hos sin mamma efter semestern förra året. Då hade de varit fyra veckor tillsammans i USA.

Äldsta dottern följde med pappa Andreas hem till Timmele för att börja skolan och gick här en termin. Men i vintras var det dags för även henne att flytta över till USA.

Andreas har under en tid försökt få ett jobb i USA för att följa med, och det ser ut att gå bra.

Han jobbar på Hennes & Mauritz i Borås och det är klart att han ska få börja jobba på Hennes & Mauritz i Indianapolis, inte så långt från där Jenna och barnen nu bor. Där ska han arbeta inom området Logistik och vara stöd för IT & verksamhet.

Samtidigt blir han lite av en länk för företaget mellan Sverige och USA.

Invävt i historien om hur familjen hamnade i USA finns det mycket känslor. Framförallt ska det bli skönt att familjen får återförenas permanent på samma plats. De har ju varit åtskilda i olika konstellationer under en lång tid och har bara mötts ibland, samt genom dagliga samtal via Internet.

Samtidigt är det inte bara negativt att vara åtskilda, eftersom de då har tagit tid att verkligen prata med varandra regelbundet. Något som kanske inte sker när man går hemma bredvid varandra i vardagen.

– Det blir att man verkligen måste prata om allt och dela med sig av allt som händer, säger Andreas.

Positivt är förstås också känslan av att få pröva på något nytt och spännande.

Annons

– Det blir en utmaning både i arbetslivet och privat. Vi känner ju inga där i det området egentligen, säger Andreas.

I bakgrunden finns att han alltid har tyckt mycket om USA och drömt om att få resa i landet. Det lockar även att komma närmare en storstad. Både han och hans fru gillar mycket att gå ut och äta, och gå på konserter och liknande. Så om de inte hade flyttat till USA kanske det istället hade blivit Stockholm eller Göteborg förr eller senare, säger Andreas.

– Jag har alltid haft en dröm om att se USA. Det är ett otroligt häftigt land.

Samtidigt är det vemodigt att lämna vänner och familj hemma i Timmele och Sverige.

– Det blir tufft för alla men de har stöttat oss hela vägen. Dessutom är det många som ser fram emot att få komma och hälsa på oss.

Inte heller kapar de alla banden. Andreas kan komma tillbaka till sitt jobb i Borås om han vill och de säljer inte huset utan hyr bara ut det.

– Om vi vill kan vi ju alltid komma tillbaka hit, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons