Annons
Nyheter

Anders surfar på sitt brinnande intresse

Han är 25 år och saknar högskoleutbildning. Nu är han marknadschef i ett stort internationellt bolag.
Skälet? Han brinner.
Nyheter • Publicerad 18 november 2011
Som marknadschef i företaget Rip Curl kan Anders Claesson kombinera jobb med sitt brinnande intresse för snowboard. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Som marknadschef i företaget Rip Curl kan Anders Claesson kombinera jobb med sitt brinnande intresse för snowboard. FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: Pernilla Rudenwall Petrie
Anders Claesson arrangerade senast ett stopp i värdstouren i Göteborg. Nästan 5 000 kom och såg finalen ett stenkast från operan.
Anders Claesson arrangerade senast ett stopp i värdstouren i Göteborg. Nästan 5 000 kom och såg finalen ett stenkast från operan.Foto: Anders Neuman

För det var det brinnande intresset för snowboard som lade grund till den inriktningen som Anders Claessons liv tog. Fler faktorer spelar förstås in. Som han själv säger tycker han till exempel om att prata, och att möta människor.

Senast var han aktuell som arrangör för ett av stoppen i världstouren i snowboard i Göteborg. En trestjärnig tävling med många internationella åkare mitt inne i Göteborg. Nästan 5 000 besökare såg åkarna göra upp ett stenkast från operan. Mycket handlar om att fixa snö förstås. Men han jobbar med sådant som att bygga banan, fixa artister, skaffa tillstånd, ordna bajamajor bland mycket annat.

Annons

Det var Anders Claesson som drog igång tävlingen förra året.

När man tittar på bilderna från tävlingen ser det rätt farligt ut, med snabb och avancerad åkning precis bredvid stentrappor.

– Vi hade faktiskt bara en som skadade sig, som bröt nyckelbenet.

Anders Claesson jobbar för ett företag som heter Rip Curl, med huvudkontor i Australien. Företaget gjorde ursprungligen kläder för surfare men gör nu det mesta. Bara i Europa har Rip Curl en omsättning på 600 miljoner kronor. Anders Claessons uppgift som marknadschef är i huvudsak att bygga varumärket i Sverige, Norge och Finland.

Vägen dit började i backen i Ulricehamn. Han åkte mycket men insåg efter tag att han aldrig skulle bli riktigt bra. Han hängde dessutom en del med åkaren Mattias Nyberg, som tillsammans med två andra ulricehamnare, Kevin Bäckström och Jacob Edman, blev riktigt bra, och det blev en väg in i branschen.

Anders Claesson drev dessutom skateboardbutik i Gällstad en period och började sedan jobba på ett företag som heter Jankyard i Trollhättan.

Därifrån blev han värvad till australienska Rip Curl.

När han i samband med det åkte ner till huvudkontoret prövade han på att surfa, vilket var svårare än han trodde.

– Det var det värsta jag har gjort. Det blev några kallsupar.

Vardagen nu är mycket resor. Han gissar att han är på resande fot femton eller tjugo veckor om året. Snart ska han till Stockholm på en tävling, nästa vecka ska han till Alperna på ett stort möte med Rip Curl.

Annons

Sedan blir det Åre mycket. Men därefter ska han försöka ha ett par veckors semester i Thailand med familjen. Utmaningen blir då att koppla ur, och kanske kan han skylla på dålig uppkoppling, skojar han.

I arbetet ingår också bland annat att hålla kontakter med viktiga butiker och de åkare som företaget sponsrar. Annars finns kontoret i Göteborg för hans del, så han veckopendlar dit. Han säger att han prövade att flytta till Göteborg men att det inte passade honom.

Istället talar han om lugnet som infinner sig när han efter resorna till Kanada eller Australien kommer hem och åker in i Ulricehamn, eller hemorten Vegby.

Han jobbar mycket med sociala medier och arrangerar event, som tävlingen i Göteborg. Han var arrangör och företaget Rip Curl huvudsponsor, vilket är lite talande. För gränsen mellan intresse och jobb är förstås flytande, på gott och ont.

På ett sätt levar han sin dröm, han har ett fritt jobb där han gör det han brinner för, får resa mycket, träffa roliga människor. Samtidigt är det mycket jobb. Det är inte alltid så glassigt som en del tror.

Och det finns inte plats för så mycket annat.

Till och med åkningen har blivit lidande. Visst åker han mycket snowboard, men inte lika mycket som förut.

Varför har det kommit flera bra snowboardåkare från Ulricehamn?

– Det är en fråga vi får ibland i branschen. Jag vet inte. Kanske för att det är en sportstad. Det finns många engagerade föräldrar.

Efter en liten nedgång för snowboard i Sverige och Ulricehamn är han nu glad över att se en ökning igen. Inte minst är det kul att det blir en ny snowboardanläggning i Ulricehamn.

Annons

– Man ser många bra unga åkare här, och det beror nog på att det finns förebilder. De tänker att har de lyckats så kan vi också.

Har du aldrig saknat en teoretisk utbildning inom marknad eller ekonomi?

– Ibland kanske, säger han men tillägger att han har bra arbetskamrater som har klarat samma resa som honom samt att han har bra stöd från Europakontoret i Frankrike. Han är självlärd och det har fungerat bra.

Vad gör du om tio år?

– Då är jag nog kvar i branschen. Kanske här eller med ett helt annat varumärke. Men sedan när man är 45 eller 50 är det nog svårt att gå runt i keps och gå på mässor och sådant.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons