Annons
Nyheter

Aj aj, kapten!

Nyheter • Publicerad 11 mars 2014

Hade förra helgen besök av systerdotter med pojkvän. Vi satt och åt middag. Under måltiden började min äldsta dotter som vanligt att vika servettrosor. Osökt kom vi att prata om den period som systermågen arbetat som steward på en lyxkryssare. Då hade han blivit tvungen att lära sig att vika olika djur av handdukar, som elegant prydde badrummen i de luxuösa båthytterna. Eftersom det var fråga om fjortondagarskryssningar - och rena badlakan skulle serveras två gånger om dan - fick systersonen lära sig att forma tjugoåtta olika djur ur ett stycke handduk.

Såklart var lyxkryssaren pintjock med onödigt rika människor, som inte alltid behandlade besättningspersonalen bra. Kvart över fyra fick systermågen gå upp varje morgon för att hjälpa kocken med tillredningen av den överdådiga frukostbuffén. Sedan följde: Städning, papperskorgstömning, blomvattning, askkoppstömning och inte minst elefantvikningar i frotté. Systermågen gav även massage till de onödigt rika resenärerna, som ville kosta på sig detta, och sent på kvällen uppträdde han för att tjäna sig en liten extra hacka. Vid midnatt vidtog eftersnack med kock och övrig personal. In i mindre lyxig hytt och så upp kvart över fyra nästa morgon.

Annons

Först tyckte jag att det lät förfärligt, men sen slog mig tanken att jobbet i mångt och mycket påminner om storfamiljspäronens vardag. Full spruta från morgon till kväll, med tandläkartider som ska passas, skjutsning hit och dit, läxträning och matlagning. Hade man fått dricks för allt det där kunde man skratta hela vägen till banken härvidlag. Extra snärjiga dagar känns tillvaron som ett sjunkande skepp och inte sällan klagar resenärerna på maten. Något barn ville inte ha smör på mackan och ett annat hatar tomater.

Framåt elvatiden på kvällen, när lugnet lägrat sig på båten, eftersnackar personalen i loungen. Eller rättare sagt –två rätt utsketna päron slökollar på ett inspelat avsnitt av Antikrundan och mumlar till varandra, knappt förståeligt, om morgondagens upplägg. Nästan förvånad konstaterar man att man rott skutan i land även denna dag. Så in i mindre lyxig hytt –eller sovrum –för att upptäcka att de flesta resenärer sover där också, varav vissa kräver dygnet-runt-jour. Det är inte lätt att vara steward i en storfamiljsbåt. Men det är en spännande resa!

Om planer finns på att införa ett kulturnördarnas konvent,

som får lika mycket teveutrymme, så är jag absolut på.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons