Annons
Nyheter

95-åring visar upp konst från tre decennier

Ingrid Davidsson från Hössna började måla när hon var 65 år. Det var för 30 år sedan. I torsdags hade hon vernissage och visade upp ett urval av alla de tavlor hon målat.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2014
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Jordgubbsodling i Vasared.
Jordgubbsodling i Vasared.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Ingrid målar gärna blommor och natur.
Ingrid målar gärna blommor och natur.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

I en stor salong på Parkgården i Dalum är ena väggen full av tavlor. Konstnären heter Inger Davidsson och är 95 år. Hon har nu målat i 30 år.

– En måste ju nåt göra, säger hon.

Annons

Hon började måla efter påtryckningar från vänner. Det brukar sägas att man inte kan lära gamla hundar att sitta, men det stämmer inte in på Inger Davidsson, som inte hade målat alls tidigare i sitt liv.

– Jag har gått på mycket kurser och fått mycket undervisning av goda vänner som är konstnärer, säger hon, och tillägger att hon bland andra haft Rune Claesson som lärare.

Det här är första gången det ordnas vernissage på Parkgården. Det är också första gången som Ingrid ställer ut sina tavlor, men hon var inte speciellt nervös inför utställningen.

– Jag var orolig innan för att vi inte skulle få upp tavlorna på väggarna, men det har ordnat sig, säger Ingrid Davidsson.

Till vernissagen har Inger ordnat en trubadur, och döttrarna har bakat kakor. Annars är det Berit Larsson som har hand om dagverksamheten som har ordnat det mesta inför tillställningen. Det var också hon som tog initiativet till att ordna vernissage.

– Jag tyckte det var roligt, för hon ville ju visa sina tavlor, säger Berit Larsson.

Under sina år fram till pensionen hann Inger Davidsson med mycket annat, bland annat att skaffa en stor familj med sex barn. Men de senaste decennierna har målandet varit en stor drivkraft i livet. Sonen Lennart Davidsson berättar att hon har målat hundratals tavlor, det bara är en bråkdel av alla tavlor som är utställda.

– Vi har tapetserat våra väggar hemma också, säger han.

Henrik Sandgren

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons