Nyheter

Svenska skådespelare och Hollywood

Nyheter • Publicerad 16 mars 2009

När jag kom tillbaka till mitt skrivbord låg en kvarglömd bok från Aftonbladet om 1900-talet där och väntade. Jag bläddrade och fick upp ett uppslag om Anita Ekberg. Jag har alltid varit lite fascinerad av att vårt lilla land lyckats skicka över en anselig mängd skådespelare av diverse kvalitet till Hollywood.

De mest kända är Greta Garbo och Ingrid Bergman. Många gånger fick deras karaktärer svensk- klingande namn för att förklara den förargliga svenska accenten. Accenten till trots lyckades Greta Garbo gå från stumfilm till talfilm medan många andra européer fick åka hem. Greta Garbo vann aldrig en Oscar förutom en hedersoscar som hon inte hämtade. Ingrid Bergman däremot knep tre stycken.

Andra som mer levt på sitt utseende än talang är då Anita Ekberg och Britt Ekland för att nämna några. Vackra, bystiga blondiner som blev mer kända för sitt privatliv än för sina filmer, men kända blev de. Visst har jag sett en del av filmerna och rysit åt den dåliga kvaliteten och den svenska brytningen. Anita och Britt dubbades även i någon av sina filmer. Hur som helst, det må vara som det vill med skådespelartalanger men de verkar onekligen ha levt väldigt spännande liv.

Och visst är jag stolt över att de är svenskar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.