Nyheter

Fredric Federley - Ursula

Nyheter • Publicerad 12 februari 2010

Det hela började med att jag såg ett i citat i Borås Tidning. Det stod ungefär så här; det var inte jag utan min dragpersonlighet Ursula som åkte på resan. Sagt av Fredric Federley, riksdagsledamot för Centern.

Tydligen hade han bjudits ner på en resa till Gran Canaria, fyrstjärnigt hotell och all inclusive mot motprestationen att han skulle skriva och nämna företagsnamn på sin blogg på hanky.se. Sådant här sker varje dag men det skorrar lite falskt i våra öron när det gäller en av våra folkvalda.

Jag som marknadsförare är fascinerad av varumärken och hur vi som konsumenter tar till oss de värden som varumärket är laddat med. Centern är ett politiskt parti men kan även ses som ett varumärke. Vi tänker på vissa saker när vi hör ordet och ser symbolen, och det hela är laddat med värden.

Om vi ser till företag och dess varumärken är det väldigt viktigt att ens personal är väl införstådd med vad varumärket står för. Personalen är varumärkets ambassadörer och deras agerande mot konsumenterna kan antingen skapa ett positivt eller negativt intryck beroende på hur de tar hand om kunderna. Känner vi oss som konsumenter illa behandlade får vi automatiskt en negativ inställning till varumärke och företag som vi snabbt förmedlar till vårt sociala umgänge.

De personer som är med i ett politiskt parti är dess ambassadörer och deras agerande reflekterar över på partiets symbolvärde. Sedan kommer vi till det faktum att vi tolererar sällan att våra politiker hoppar över skaklarna alltför ofta. Många politiker har sidouppdrag och sköter det i vissa fall mindre snyggt till oss väljares djupa irritation.

Fredric Federley är inte den förste som har sidouppdrag och med största säkerhet inte den siste heller. Vad som är patetiskt i det här fallet är att han menar att det var inte han som åkte utan han åkte i egenskap av sin dragpersonlighet, Ursula. Ja, mycket konstigt ska man höra innan öronen trillar av.

Det hade varit bättre att han hade sagt att det var förmodligen inte gjort med det bästa av omdömen istället för att hosta ur sig en ursäkt som bara känns fånig och ovidkommande. Även om han nu hade ton med smink på sig, hade dragit på sig en klänning och kallade sig för Ursula så var han ju fortfarande Fredric, folkvald politiker.

Det Fredric Federley har gjort slår över på Centerpartiet vare sig de vill eller inte, och vi som väjare har en lägre toleransnivå vad det gäller våra politiker.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.