Nyheter

Chatt och missförstånd

Nyheter • Publicerad 13 januari 2009

Många av oss har säkert provat att på att chatta på nätet, både med kompisar och med okända personer. Dagens ungdom verkar knappt inte göra något annat. Jag har perioder när jag chattar intensivt men det finns många gropar man kan falla ner i.

Chatt är en kommunikation utan ljud, utan ögonkontakt, utan att egentligen att se den andra personen. Det är i sådana här situationer jag märker hur mycket vi kommunicerar med röstens tonläge och kroppsspråket. Riskerna för att missförstås är stora när man chattar och man måste verkligen anstränga sig att vara övertydlig. Testa själva, ta en relativt vanlig mening och ni kan ge den olika färgning utifrån hur ni säger den och hur ni har er kropp. Via datorn skriver ni en mening med en viss betoning i åtanke och ni måste närapå inom parentes skriva ironi eller vad det nu kan vara därför att personen i andra ändan tolkar meningen utifrån sin egen sinnevärld. Det är det här som kan leda till missförstånd.

Så vad sägs om att släppa taget om tangentbordet, sluta stirra på datorskärmen och ta en fika på stan där vi verkligen kan kommunicera??

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.