Annons
Nyheter

Sätter stopp för sjönära bastu

Politikerna i Ulricehamn och Tranemo får bakläxa från länsstyrelsen. Två positiva beslut om strandskyddsdispens – fattade vid samma möte – upphävs av myndigheten.
Nyheter • Publicerad 22 juli 2014
En sjönära bastu som den här, vid Tolkens strand, är mångas dröm. En fastighetsägare i Månstad beviljades strandskyddsdispens för att få bygga en bastu vid Sämsjön, men nu har länsstyrelsen upphävt beslutet. Artikeln handlar inte om byggnaden på bilden.
En sjönära bastu som den här, vid Tolkens strand, är mångas dröm. En fastighetsägare i Månstad beviljades strandskyddsdispens för att få bygga en bastu vid Sämsjön, men nu har länsstyrelsen upphävt beslutet. Artikeln handlar inte om byggnaden på bilden.Foto: Arkiv/Pernilla Rudenwall Petrie

Det var för drygt en månad sedan, den 10 juni, som samverkansnämnden för miljö och bygg i Tranemo och Ulricehamn bland annat gav grönt ljus till två ärenden som gällde strandskyddsdispens.

I det ena fallet handlade det om att få bygga en bastu i närheten av Sämsjön, strax utanför Månstad i Tranemo kommun.

Annons

Fastighetsägarens förhoppning är att få ersätta en äldre badhytt med en byggnad av friggebodsliknande karaktär som ska innehålla en bastu. Han betonar i sin ansökan också att bastubyggnaden kommer att ligga längre från strandkanten än vad badhytten gör i dag, vilket ökar allmänhetens tillgänglighet till stranden.

Samverkansnämnden såg inga problem med ansökan, då platsen inte hyser några särskilda naturvärden eller har någon egentlig betydelse för allmänhetens tillgång till stränder.

Men länsstyrelsen är av en helt annan uppfattning. Myndigheten anser att bastubyggnaden ligger tillräckligt nära Sämsjöns strand för att avskräcka allmänheten från att passera platsen. Detta förstärks enligt länsstyrelsen av att byggnaden kommer att ha stora fönster som vetter mot sjön.

I det andra fallet handlar det om en avstyckning av en tomt vid Simmesjön, precis på gränsen mellan Tranemo och Svenljunga.

Sökanden vill avstycka en tomt som i dag består av sly och träd och få möjlighet att röja upp på platsen. Marken som berörs ligger inte på sjösidan om de befintliga byggnaderna, utan på den sida som vetter mot vägen.

Nämnden såg inte heller i det fallet att ett beviljande av ansökan skulle påverka naturvärdena eller friluftslivet i området.

Länsstyrelsen gjorde återigen en annan bedömning och upphävde beslutet. Marken är förvisso avskild från sjön i sydlig riktning genom den nuvarande bebyggelsen på platsen, men för att detta särskilda skäl ska gälla måste den vara avskild i samtliga väderstreck mot sjön. Och så är inte fallet, enligt länsstyrelsen.

Rune Eriksson (C) är ordförande i samverkansnämnden. När UT når honom känner han inte till att besluten blivit upphävda.

– Men det är sådant som händer. Länsstyrelsen är stenhård med sina paragrafer.

Ska inte ni också vara det?

Annons

– Vi försöker också hålla oss till reglerna, men det kan vara svårt att veta var man sätter gränserna. Ibland kan jag väl tycka att vi har så pass mycket sjöar här omkring att folk kan få chansen att bygga lite grann.

Är det vanligt att två beslut från samma möte underkänns?

– Det har nog inte hänt under det år jag har suttit med. Men jag tycker att det är bra att länsstyrelsen är noggrann. Det finns ingen prestige i det här, säger Rune Eriksson.

Jonas Emtervall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons