Nyheter

Höga bakterievärden vid Trädetbad

Förhöjda värden av E. coli-bakterier vid badplatsen i Trädet hör till vanligheterna under sommarmånaderna på grund av boskap som går uppströms och betar.
Nyheter • Publicerad 25 juli 2013
Trädets badplats. Här går bra att bada men en kallsup kan vara riskfylld på grund av bakterier i vattnet.
Trädets badplats. Här går bra att bada men en kallsup kan vara riskfylld på grund av bakterier i vattnet.Foto: Henrik Erickson

På badplatsen vid Ätran i Trädet bedöms vattnet vara "tjänligt med anmärkning" efter att badvattenproverna visat på förhöjda värden av E. coli-bakterier i vattnet.

Lena Molander är fritidskonsulent på Ulricehamns kommun och hon berättar att badplatsen i Ätran ofta får förhöjda värden under sommaren.

– Det är nästan alltid lite förhöjt där och det beror på att det strax norr om badplatsen går boskap. När de går uppströms och dricker i vattnet och trampar ner kanterna på ån så bär vattnet med sig bakterier ner mot badplatsen, säger Lena Molander.

Värdena i vattnet är inte så höga att det är någon egentlig risk att bada vid platsen, men man bör ändå iaktta viss försiktighet. Skulle man råka svälja vatten kan man bli dålig av bakterierna, om man har otur.

Överlag håller vattnet vid kommunens badplatser hög kvalité, och inga andra badplatser som omfattas av kommunens badvattenprover visar på förhöjda värden.

– Nu när det har varit så varmt kan det ju uppstå algblomningar lite varstans, men vi har faktiskt riktigt bra vatten i kommunen, säger Lena Molander.

Agnes Eskilsson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.