Annons
Nyheter

Ytterligheterna framåt i regionen

Det är på de politiska ytterkanterna som vinnarna i regionvalet i Västra Götaland finns. Moderaterna och Socialdemokraterna tappar.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har den gångna mandatperioden regerat regionen som minoritet. Om den röd-gröna regimen ska fortsätta så är det åter minoritetsstyre som gäller. S, Mp och V får tillsammans fick knappt 47 procent av rösterna.

De fyra allianspartierna fick dryga 40 procent och Sverigedemokraterna ökade till 9,3 procent.

Annons

Precis som på riksnivå väntar förhandlingar för att få till en fungerande styrande konstellation. Mycket talar för en blocköverskridande sådan.

- Inom Västra Götalandsregionen har vi tidigare brutit oss loss ur blockpolitiken och det är det vi får undersöka nu också, säger Gert Inge Andersson (S) till Sveriges Radio P4, Göteborg.

Ulricehamnarnas röster i regionvalet rimmade ganska väl med regionens som helhet. Den stora skillnaden är att Centerpartiet har ett betydligt större stöd bland Ulricehamnarna än i regionen som helhet.

Så här föll resultatet i röstningen till regionfullmäktige i Västra Götaland. Hur Ulricehamn röstade är angivet inom parentes.

S - 30,2 % (28,8)

Mp - 8,3 % (6,1)

V - 8,3 % (5,4)

M - 21,7 % (21,1)

Fp - 7,1 % (5,4)

C - 6,2 % (15,9)

Kd - 5,8 % (6,7)

Sd - 9,3 % (9,7)

Kandidater från Ulricehamn och Tranemo som tar plats i regionfullmäktige är: Lars Holmin (M), Inga-Kersti Skarland (S), Claes Redberg (S), Roland Karlsson (C) och Niclas Sunding (Sd). Med reservation för personröster och mandatförändring vid slutgiltig rösträkning.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons