Annons
Nyheter
En minskning av antalet korttidsplatser är en av åtgärderna som övervägs när vård- och omsorgsnämnden planerar ytterligare besparingar.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2010

Förra året beslutades att nämnden skulle spara elva miljoner det här året. Tio av dessa har redan lösts genom olika åtgärder, en återstår.

Till detta kommer nu alltså förslag på ytterligare besparingar. Bakgrunden är att kostnaderna i början av året varit större än väntat. Resultatet fram till sista maj är mer än fem miljoner sämre än väntat.

Annons

Totalt föreslås besparingar på 2,8 miljoner kronor. Bland annat övervägs en minskning av antalet korttidsplatser. I övrigt föreslås kostnadsminskningar för personliga assistenter, konsultinsatser och övertid. I förslaget ingår också en minskning av köpta placeringar, både för barn och vuxna.

– I den kommunala verksamheten måste vi alltid titta på om vi kan effektivisera och göra allt så bra som möjligt till minsta möjligt kostnad, säger Gulli Håkansson som är ordförande för vård- och omsorgsnämnden.

Hon vill inte tala om besparingar utan hellre om effektiviseringar, och hon säger att åtgärderna inte ska påverka verksamhetens kvalitet i någon större grad.

– Det ska inte gå ut över brukarna, det är en viktig del i det här, säger hon.

Hon utesluter inte att det kan krävas ytterligare effektiviseringar framöver, eftersom det ekonomiska läget är högst osäkert.

– Det är ett läge som man verkligen måste ta på allvar, och man måste titta på helheten i kommunen, vad som går att effektivisera, för vi vill ju ha en bra verksamhet.

Politikerna ska ta ställning till kostnadsminskningarna vid ett möte den 15 juni.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons