Nyheter

Yrkesvägledare hyrdes in av friskola

Samtidigt som Stigbjörn Persson var studie- och yrkesvägledare (SYV) på Stenbocksskolan, sålde han sina tjänster som SYV via sin enskilda firma till en gymnasial friskola i Borås.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2011
Foto: Henrik Erickson

Stigbjörn Persson berättar att han inför höstterminen 2010 sökte och fick tjänstledigt för att kunna jobba parallellt på Jensengymnasiet i Borås med vägledning riktad till eleverna, säger han. Även några timmar i januari jobbade han för skolan, med några avslutande elevsamtal.

– Det var Jensengymnasiet som erbjöd mig uppdraget. Efter att ha jobbat 33 år på grundskola såg jag det som en möjlighet till utveckling och förkovran.

Inför sin tjänstledighet diskuterade han med sin arbetsgivare det uppdrag han hade fått vid Jensengymnasiet.

– Det var okej med skolchef Göran Nyman. Han var säker på att jag kunde hålla isär de olika rollerna, säger Stigbjörn Persson.

Men senare under höstterminen kom nya besked.

– Jag fick veta att jag kunde vara kvar på Jensen terminen ut. Men därefter skulle jag inte få tjänstledigt mer för att kunna fortsätta uppdraget.

Hur motiverades detta?

– De hänvisade till några bestämmelser om konkurrenssituationen mellan likartade verksamheter.

Har du förståelse för om någon ser en risk för dubbla lojaliteter, om man både jobbar åt en kommunal skola och åt en friskola?

– Absolut. Det kan jag förstå. Men med mina långa erfarenhet vill jag påstå att man är ytterst vaksam kring detta. Det är elevernas bästa jag har för ögonen i mitt jobb.

– Jag har jobbat i 33 år och kan hålla isär olika roller som detta innebar. Att man inte har förtroende för mig att klara det uppfattar jag ett hån mot min yrkesetik. Hade jag redan från början fått det nekande beskedet har det varit lättare att ta.

– Jag har inget personligt mot någon enskild, men jag är bitter över att det blivit så här. Jag tror att kommunen skulle haft nytta av att jag fått nya erfarenheter från andra skolformer.

Vad gör du åt det?

– Efter detta har jag svårt att känna äkta entusiasm. Jag ska därför försöka lämna min anställning i kommunen så fort som möjligt. Jag är 61 år, kanske det nu är dags att göra något annat.

Stefan Kristoffersen, rektor och enhetschef vid Jensengymnasiet i Borås, bekräftar att skolan köpt in timmar av Stigbjörn Persson.

– Som friskola ska vi erbjuda den här tjänsten för våra elever. Och som studievägledare ska man vara neutral i sin rådgivning till elever. I det här fallet har det fungerat bra, som vi har förväntat oss. Det innebar inget lojalitetsproblem, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.