Annons
Nyheter

Volontärer ska förebygga brott

Snart kan frivilliga hjälpa till att förebygga brott och fungera som en länk mellan polisen och invånarna.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2014

För ungefär tio år sedan inleddes ett volontärprojekt på prov i Stockholm. Testet föll väl ut och spred sig till andra polismyndigheter i landet. Västra Götaland har haft volontärer i Göteborg sedan tre år, och nu är det polisområde Älvsborgs tur. Nästa vecka bjuder polisen in intresserade till en träff för att berätta om samarbetet och ta emot intresseanmälningar.

Niclas Svärd är polisens volontärsamordnare i Älvsborg. Han berättar att syftet är att volontärerna ska finnas på ställen och vid tillfällen där många människor vistas. Iklädda gula västar ska de uppmuntra till dialog mellan invånarna och polisen.

Annons

– Behoven är olika på olika ställen i länet. I Göteborg behövs det folk ute på staden under lönehelger. Det behovet är inte lika stort i Borås och kanske inte alls i Ulricehamn. Men det finns andra situationer där det kan vara befogat. Ni har ju till exempel Uport och Gällstaddagarna, säger Niclas Svärd.

Den som är polisens volontär har samma befogenheter som vilken invånare som helst. Han eller hon kan ingripa vid pågående brott, till exempel ett inbrott, men den huvudsakliga uppgiften är att vara uppmärksam och höra av sig till polisen vid brott eller andra situationer där polisen kan behövas. Niclas Svärd nämner onyktra ungdomar som ett exempel. Frivilliga som rör sig bland folk kan lätt uppfatta om någon riskerar att fara illa. Volontärerna ringer då ett direktnummer till en tjänstgörande polis på plats.

Ytterligare en tanke är att upprätta kontakt med företrädare för samhällsföreningar i mindre samhällen. Den personen kan fungera som en länk mellan ortens invånare och polisen. Vid en inbrottsvåg kontaktas personen och kan föra vidare polisens information. Omvänt kan han eller hon meddela polisen om något misstänkt händer i byn.

Efter det inledande informationsmötet nästa vecka kommer vissa att kallas till intervju. Målet är att ett 20-tal volontärer ska väljas ut och utbildas under totalt tolv timmar uppdelat på fyra tillfällen. Ingen ersättning betalas ut, förutom reseersättning i vissa fall. Volontärerna är inte knuta just till sin egen kommun, utan kan tillfrågas om att ställa upp vid evenemang i andra delar av Älvsborg.

Hur väljer ni ut volontärerna?

– Det ska vara någon som uppskattar polisens arbete och som vill hjälpa till. Annars räcker det att vara en helt vanlig människa. Vi försöker uppnå en mångfald när det gäller ålder, kön, etnicitet, geografi och personlighet.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons