Viss oenighet kring förslaget
Det var i början av september som en så kallad central samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare genomfördes. På vissa punktar var arbetsgivare och fack oeniga.
Lärarförbundet i Ulricehamn hade frågor och farhågor av sådan typ, att man inte ansåg sig kunna säga ja till arbetsgivarens förslag.
– Jag har fått flera starka reaktioner från medlemmar kring förslaget, säger Maria Sergi, Lärarförbundets ordförande i Ulricehamn.
Det är de föreslagna förändringarna inom skolan, som oroar. Att årskurs sju-nio slås ihop till ett skolområde tillsammans med Tingsholmsgymnasiet är en förändring som ifrågasätts. Man ser även en risk att förskola kommer i skymundan, då den ingår i samma skolområde som årskurs ett-sex.
– Medlemmarna menar att samarbetet kan bli bättre, utan dessa organisatoriska förändringar, säger Maria Sergi. Förslaget påverkar skolan som helhet och därmed även de enskilda lärarnas arbetssituation. För dem är det elevperspektivet som är det absolut viktigaste.
Det finns också en oro över att vissa stödfunktioner inte ska ligga centralt. – Kvalitetsarbetet i skolan får inte tappas bort. Det har vi verkligen inte råd med, säger Maria Sergi.
Trots oenighet på vissa punkter valde Lärarförbundet att inte lyfta förslaget till central förhandling.
– Förhandlingen nu gällde den övergripande ramen. Det tuffa jobbet att utforma detaljerna börjar nu. Vi har förhoppningar om en konstruktiv dialog med arbetsgivaren.
? Nuvarande processorganisation ersätts av sektorer. En sektor för lärande, en för miljö och samhällsbyggnad, en för välfärd och en för service.
? En samlad kommunledningsstab ansvarar för ekonomi, personal, kansli, kommunikation samt kvalitet och utveckling.
? Delat ledarskap upphör och processchefsbenämningen ersätts med sektorschefer.
? Verksamheter som har starka beröringspunkter slås ihop för att främja ett arbete utifrån de behov som finns. Konsult och support och administrativt processtöd delas upp. Kultur och fritid blir en verksamhet, likaså IFO och Arbete.
? Lärande bryter upp den geografiska uppdelningen. Verksamheten delas in i tre verksamhetsområden: Förskola - årskurs 6, Årskurs 7 - Tingsholmsgymnasiet och Elevhälsan. Syftet med omorganisationen är att få en effektiv organisation för att skapa de bästa förutsättningarna för barn och elever att nå hög måluppfyllelse, öka behörigheten till gymnasiet och öka antalet elever som går ur ungdomsgymnasiet med fullständiga betyg.
? Det administrativa stödet utökas och tydliggörs genom att specialister kopplats till respektive verksamhet.
(Källa: Översyn av organisationsstrukturen i Ulricehamns kommun - Rapport med förslag till beslut), Ulricehamns kommun)