Annons
Nyheter
Efter en motion från en Miljöpartist finns nu ett förslag om att kommunens mark inte ska upplåtas för odling av genmodifierade grödor.
Nyheter • Publicerad 29 mars 2010

Dessutom ska kommunen enligt förslaget arbeta för att i framtiden kunna ställa krav på att de produkter man köper inte är genmodifierade.

Motionen kom från Miljöpartisten Ingegerd Borg-Saviharju.

Annons

Hon skriver att förespråkarna hävdar att genmodifierade grödor har fördelar, som att man kan odla mer mat, att maten blir billig, näringsrik och håller längre och att man slipper använda gifter.

Men hon vill ge en annan bild. Sådana här grödor kan istället ge stora problem, som lägre skördar, problem med resistenta ogräs och insektsdöd.

"Konsekvenserna blir stora för den biologiska mångfalden och en fortsatt utarmning av jorden", skriver hon.

Enligt Ingegerd Borg-Saviharju har tre kommuner, Östersund, Åre och Borlänge, deklarerat sig som zoner fria från genmodifierade grödor. Och hennes förslag är att även Ulricehamn ska gå samma väg.

I ett svar från ansvariga tjänstemän konstateras bland annat att kommunen bara kan ha en direkt påverkan i frågan vad gäller den egna kommunala marken samt vid upphandling. Därför rekommenderar man inte att kommunen utropar sig om en särskild zon. Dock föreslår man alltså att inte upplåta mark och att se över upphandlingen.

Bakgrunden är enligt svaret bland annat att det finns risker med genmodifierad gröda, som vad den kan ha för effekt på biologisk mångfald och människors hälsa.

Än så länge är det ovanligt med genmodifierad gröda i Sverige och den finns bara i noga kontrollerade försök. Men efter ett beslut i EU nyligen blev det klart att en första kommersiell odling av genmodifierad potatis kan komma att ske i Skaraborg. EU har godkänt odling av potatisen som till skillnad från vanlig potatis bara innehåller en sorts stärkelse. Den ska inte ätas utan användas som stärkelse vid papperstillverkning. Företaget som utvecklat potatisen samarbetar med lantbrukare i trakten av Lidköping och Skara. Detta har bland annat Västgöta Tidningar rapporterat.

Förslaget om en zon fri från genmodifierade grödor kommer att behandlas av politikerna i kommunstyrelsen den 6 april.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons