Veliga besked om jobbet som ungdomsutvecklare
Som UT berättade i torsdagen tidning kommer den tidsbegränsade tjänsten som ungdomsutvecklare sannolikt inte att förlängas efter årsskiftet. Vilket innebär att Camilla Karlsson, den som i dag har jobbet, få lämna sina arbetsuppgifter. De handlar om att tillsammans med kollegan Brita Myrhé, bygga upp en verksamhet i Ungdomens hus.
– Jag är besviken. Ungdomens hus behövs och vi har kommit igång bra. Huset är välbesökt och vi har redan flera aktiviteter i gång, säger Camilla Karlsson.
- Oklarheterna nu kring tjänsten skapar oro.
För hennes personliga del har det svängt fram och tillbaka vad gäller tjänsten som ungdomsutvecklare:
Det började i maj, då kommunen annonserade ut tjänsten. Av cirka 40 sökande valdes Camilla Karlsson.
– Jag blev jätteglad över att få jobbet. Jag har mångårig erfarenhet av arbete med ungdomar och ser vikten av att ungdomar har en innehållsrik och meningsfull fritid. I det sammanhanget kan Ungdomens hus fylla en viktig funktion.
Bara formaliteter återstod, trodde Camilla, som väntade på att få skriva under anställningsavtalet. Men inget hände, varför hon kontaktade kommunen som i svepande ordalag svarade att det inte längre var klart med tjänsten. Till slut fick Camilla veta att tjänsten inte skulle tillsättas.
– Jag blev så klart besviken, eftersom jag verkligen ville ha det jobbet, säger hon.
Men hon gav inte upp utan sökte andra jobb under den följande sommaren. Och faktiskt fick hon ett, som personlig assistent. Det var närmare 80 sökande. Anställningen var först på prov, för att sedan övergå i tillsvidareanställning. Men precis innan uppgörelsen undertecknats, hörde Ulricehamns kommun åter av sig.
– De frågade om jag fortfarande var intresserad av jobbet som ungdomsutvecklare! Jag blev totalt överrumplad, både glad och besviken på en gång. Jag hade ju tackat ja till ett annat jobb som jag såg fram emot.
Men efter att ha besökt det nu ombyggda Ungdomens hus, bestämde hon sig.
– Det var en positiv miljö. Och det är med ungdomar jag helst vill jobba, förklarar hon.
Enligt beskedet skulle tillsvidareanställningen övergå i en fast tjänst vid årsskiftet. Detta under förutsättning att verksamheten kommit igång på ett bra sätt. Vilket den har, intygar kollegan Brita Myhré:
– Jag har utgått från att tjänsten som ungdomsutvecklare i likhet med andra tillfälliga anställningar skulle förlängas under övergången till dess den nya förvaltningsorganisation trätt i kraft. Serviceförvaltningen har jobbat bra för att skapa goda förutsättningar för verksamheten. Men centrala beslut gör att det är högst oklart med tjänsten. Jag är förvånad över att man på det här sättet är beredd att sänka en fungerande verksamhet som är under utveckling, säger Brita Myhré.
Det har varit många turer hit och dit om den nya tjänsten om ungdomsutvecklare vid Ungdomens hus i Ulricehamn.
? I maj i år fick Camilla Karlsson jobbet, men när hon skulle skriva under avtalet backade kommunen ur uppgörelsen.
? I mitten av september, då hon precis lyckats få en annan anställning, tillfrågades hon åter av Ulricehamns kommun, om hon fortfarande ville ha jobbet. Hon tackade då ja, bara för att några månader senare få veta att tjänsten inte kommer att förlängas efter årsskiftet.