Annons
Nyheter

Varning för kortligor i Västsverige

En äldre kvinna blev i förra veckan bestulen på flera tusen kronor sedan tjuvar lyckats komma över både hennes kod och bankomatkort. Nu varnar polisen för kortligor som härjar i Västsverige.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014
Skydda din kod är polisens råd efter att tjuvar stulit kort, och sedan pengar, av äldre runt om i västsverige. FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Skydda din kod är polisens råd efter att tjuvar stulit kort, och sedan pengar, av äldre runt om i västsverige. FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: 

Det var onsdagen den 12 februari som kvinnan var ute på stan och handlade. Troligtvis har tjuven lyckats se kvinnans kod när hon betalade i en affär. Han har sedan följt efter henne hem. I hissen i huset där kvinna bor har mannen börjat prata med henne och varit närgången.

– I hissen fick han tag på hennes bankomatkort. Sedan gick han till bankomaten och gjorde uttag med kortet, säger Kent Karlsson som är kriminalinspektör och arbetar vid den så kallade Circagruppen som utreder brott mot äldre.

Annons

När kvinnan upptäckte att kortet var borta försökte hon spärra det så snabbt som möjligt, men tjuven var snabbare.

Mannen tog ut 1 000 kronor en första gång och 3 500 kronor en andra gång bara minuten efteråt. Två minuter senare var kortet spärrat.

– Kvinnan hade maximal otur. Hade hon varit ett par minuter snabbare hade hon klarat sig. Sedan har vi sett att man försökte göra ytterligare uttag utan att lyckas, säger Kent Karlsson.

Han säger att de har kännedom om ett tiotal fall med liknande tillvägagångssätt. Dessa har skett i bland annat Borås, Jönköping och Göteborg. Kent Karlsson tror det kan ha skett fler incidenter eftersom det kan finnas ett mörkertal.

– Det är inte alla som anmäler. En del kanske skäms, andra kanske inte bryr sig.

Polisen tror att det rör sig om flera olika grupper som arbetar på det här sättet.

– Vi ser att det inte är samma personer på bilderna, fast de använder sig av samma tillvägagångssätt.

Ett typiskt fall just nu kan gå till så att gärningsmannen ställer sig bakom offret i kön i mataffären och memorerar den äldres kod. När den äldre betalar lägger de också sedel på golvet och uppmärksammar den äldre på detta.

Utanför affären tar nästa person i ligan vid. Han eller hon kommer fram till den äldre och säger att det var dennes sedel. När offret då tar fram sin plånbok passar tjuven på att ta kontokortet. Därefter beger sig tjuvarna till en bankomat och tar ut så mycket pengar de kan.

Kent Karlsson säger att de gör vad de kan för att samla bevis och få fast de här personerna, men att det är förknippat med vissa svårigheter.

Annons

– De här ligorna kommer oftast utifrån, är här två eller tre veckor och försvinner sedan lika fort som de kom.

Så skyddar du dig

Skydda koden när du använder kortet. Kanske går det att hålla för handen eller ställa sig i vägen för andra när man trycker in koden.

Förvara inte koden tillsammans med kortet.

Ha lite pengar på det konto som är kopplat till kortet så att du inte blir av med mycket pengar om olyckan är framme.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons