Nyheter
Hemsjukvården i Ulricehamn märkte av helgens värme i form av fler larm.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2014
En kall dusch är ett effektivt sätt att dämpa effekterna av sommarvärmen.
En kall dusch är ett effektivt sätt att dämpa effekterna av sommarvärmen.Foto: Hasse Holmberg / TT

– Det har varit fler larm än vanligt som är relaterade till värmen. Det är inte självklart för alla att hantera värmen på bästa sätt, konstaterar Annika Martinsson, enhetschef för hälso- och sjukvård i Ulricehamns kommun.

Den gångna helgen var inte extrem på något sätt, men från kommunens sida ser man ett aldrig sinande behov att informera om hur man ska bete sig när den svenska sommaren är som hetast.

– Det är viktigt för alla att tänka på, men framför allt är extrem värme farligt för personer som är över 65 år. De har ofta sjukdomar som komplicerar läget och de känner inte törst på samma sätt som yngre, säger Annika Martinsson.

Över tid har kunskaperna i frågan ökat.

– Tidigare år så har utvärderingar gjorts, som har visat att det behövs mer information och sådana insatser har gjorts. Vi har exempelvis tagit fram checklistor om vad man ska tänka på. Dessa råd är basala saker för flesta av oss, men vid åldrandet och eventuella kognitiva nedsättningar bör man själv och framför allt anhöriga tänka på detta, säger Annika Martinsson.

? Var uppmärksam på inomhustemperaturen, risk för hälsoproblem ökar påtagligt om temperaturen når upp till 26 grader eller mer under tre dagar i följd.

? Öka vätskeintaget – vänta inte på törstkänsla

? Försök att vistas på bostadens svalaste plats. Vädra nattetid när det är svalt.

? Ordna svalkande åtgärder. En kall dusch är mest effektiv. En blöt handduk runt nacken är ett alternativ.

? Minska den fysiska aktiviteten.

? Var extra uppmärksam vid tecken på värmepåverkan. Kontakta sjukvården vid tecken.

Källa: Ulricehamns kommun

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.