Varierande viner
Den före detta reklambyrålokalen börjar fyllas med besökare så snart vinprovningen öppnar. I entrén möter en doft av smakrik ost, som serveras till vinet vid de olika stationerna.
I ett rum finns Munskänkarnas ordförande Sigvard Ståhl. Han berättar att det är åttonde upplagan av vinprovning som Munskänkarna i Ulricehamn genomför.
– Det är mer invecklat nu, vad gäller tillstånd och regler, säger han.
– Förr räckte det att söka tillstånd. Då fanns i och för sig krav på att servera mat.
– Men nu krävs att man gått på kurs för att få arrangera. Jag tror vi är bland de första i Sverige som tillämpar det.
Och vinprovningen då, hur ser upplägget ut den här gången?
– Vi låter besökarna jämföra viner som kommer från samma område och från samma druva. Skillnaden är att vinerna ligger i olika prisklasser.
Och skillnaden på smak och kvalitet?
– Det är skillnad. Fast det är delvis en fråga om personlig smak. I det här sammanhanget gäller det att inse att smak och kvalitet inte behöver vara samma sak. Ett vin kan vara riktigt gott utan att för den skull vara av högsta kvalitet.
Johanna Blomqvist är en av dem som provar vinerna från Chile. Vinerna är gjorda av samma druvsort, som odlats i samma område. Men de olika vinerna skiljer i pris.
De har utifrån detta delats upp i fyra kategorier. Från den billigaste prisklassen 60-100 kronor, via mellanklasserna 100-130 samt 200-270, för att toppa med prisklassen 370-450 kronor.
Johanna går lugnt och metodiskt tillväga. Luktar i glaset. Tar en klunk som får rulla runt i munnen. Smakar. Och sväljer.
Slutsatsen, då?
– Visst är det skillnad, säger hon. Det billigaste vinet känner jag till sedan tidigare. Och i jämförelse med prisklassen högre var det verkligen stor skillnad. Det billigaste var blaskigt i jämförelse.
Vad tycker du om vinprovningen?
– Det är roligt att kunna jämföra. Så får man tips på nya viner också, säger Johanna Blomqvist.
Lars Berg från Blidsberg är en annan av deltagarna. Han är på Munskänkarnas vinprovning för tredje gången.
– Jag dricker vin som folk gör mest. Absolut ingen fanatiker. Men det är roligt att få möjlighet att prova viner som man aldrig provar annars, säger han.
– Det är också ett tillfälle att lära sig mer om vin. Och få lite tips på nya viner.
Lars Berg menar att det där med vad som är ett gott vin kan variera. Och det är inte självklart att det är goda viner bara för att det kostar mycket mer.
– Enligt min uppfattning kan man hitta riktigt goda viner för kring hundralappen, säger han.
Vid varje station finns en diskret utplacerad tunna, för att ge möjlighet att spotta ut efter att ha provat ett vin. Men dessa tunnor verkar förbli obrukade.
Att spotta ut vinet är annars en förutsättning för en objektiv bedömning av de viner som provas.
– Efter att ha druckit några klunkar av olika viner, påverkas omdömet. Ju fler klunkar, desto godare verkar vinerna smaka, som en av arrangörerna förklarar för UTs reporter.