Nyheter

Våren kom med en ny båtbrygga

Nu ligger bryggorna i sjön och det är dags för båtägarna att lägga i sina flytetyg. Ytterligare en brygga har tillkommit.
Nyheter • Publicerad 7 maj 2010
Bengt Carlsson måste med bibehållande av balansen slå åtskilliga slag för att förankra pålarna ordentligt i den steniga botten.
Bengt Carlsson måste med bibehållande av balansen slå åtskilliga slag för att förankra pålarna ordentligt i den steniga botten.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Att Åsunden är stadens pärla är inget att invända emot, antingen den ligger frusen eller solskensglittrande. Det som dock utgör juvelen i kronan är båtarna.

När nu kommunens folk, med förste flottisten Peter Johansson i spetsen. lagt i bryggorna är det dags för de flesta att sjösätta.

Emellertid får inte alla som önskar det plats vid kommunens bryggor, trots att det i år tillkommit en brygga, 66 meter lång och rymmande 25 båtar i skilda storlekar.

Skillnaden mot denna och de övriga fyra bryggorna utmed strandpromenaden är att den nya saknar låst grind. Anledningen till detta är att länsstyrelsen inte går med på låsning eftersom det skulle hindra allmänhetens tillträde.

De bryggor som redan har låsbara grindar får emellertid behålla dem.

Att ha lås för bryggan bedöms av flertalet båtägare både ge ökad trygghet och att slippa onödigt vandrande på bryggorna.

Hur det blir med de för tillfället 102 båtägare som står i kö för bryggplats är något så när ovisst, eftersom alla platser ännu inte är utlagda av Lotta Svensson på fritidsavdelningen.

Där har man i år skärpt reglerna i några avseenden. En årlig administrationsavgift för de köande har införts, likaså tillåts ingen att låta sin plats stå vilande, ej heller att tack nej till erbjuden plats mer än en gång.

Som tidigare är det även nu förbjudet att hyra ut sin plats i andra hand, vilket flera enligt uppgift har gjort.

Antal kommunala båtplatser:

Vid fem bryggor längs strandpromenaden: 225

Vid åmynningen: Cirka 20

Bryggsäsong vid strandpromenaden: 15 maj-15 oktober

Vid åmynningen: 1 maj-31 oktober

Årskostnad:

Vid olåst brygga: 1 490- 1 800 beroende på båtbredd

Vid låst brygga: 1 540- 2 000

Vid åmynningen: 800

Nuvarande kö till båtplats: 102

Förväntas sjunka till cirka 80

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.