”Vansinne att polisanmäla barn”
– Jag tycker att det är vansinne att polisanmäla barn. Skolan klarar inte av det här och då väljer man att polisanmäla istället, säger föräldern till UT.
Sonen har haft en lång och besvärlig tid i skolan där mobbning och trakasserier har varit vardagsmat. Han har bytt skola tre gånger och endast under en kortare tid har mobbningen upphört när han inte längre gick tillsammans med sina plågoandar från den första skolan.
Numera när åringen blir påhoppad, verbalt eller fysiskt, har han börjat att ge igen och på ett år dragit på sig tre polisanmälningar. Hans föräldrar är trötta på att skolan inte verkar kunna komma tillrätta med grundproblemet som de menar är trakasserierna mot sonen, trakasserier med rasistiska undertoner.
Föräldrarna menar att sonen visserligen slår tillbaka och naturligtvis gör fel i det, men att skolan ibland ger honom skulden för sådant som han inte gjort, för att han är den han är. Skolan har inte heller kunnat backa upp sonen gentemot dem som hotat honom och dem som går på honom.
– I bland har jag fått åka ned till skolan för att skydda honom när han fått hotbrev via facebook med tillmälen som ”vi ska slå ihjäl dig” och sådant, säger pappan.
Sonens skolarbete har blivit lidande av rädsla och oro inför vad som kan hända honom och hans familj och han har ibland stannat hemma när det varit som värst.
Föräldrarna är starkt kritiska mot vad de upplever som skolans oförmåga att hantera de här situationerna på plats i skolan och de anser att polisanmälningarna egentligen bara tjänar till att förhindra att skolan måste ta ansvar för vad som hänt. Helst skulle de se att skollokalerna fick övervakningskameror så att man i efterhand kan utreda och bevisa vad som verkligen inträffat.
Anmälda skadegörelsebrott på skolor i Ulricehamns kommun från 1 januari till 13 juni:
2011 20 anmälningar
2010 8 anmälningar
2009 39 anmälningar
Anmälda misshandelsbrott samma period:
2011 6 anmälningar
2010 5 anmälningar
2009 3 anmälningar
Källa: Polisen i Ulricehamn