Nyheter
Strid om vissa poster, men i slutändan enligt förslag. Det blev resultatet när kommunfullmäktige i går gick till val.
Nyheter • Publicerad 15 december 2014

Den ena oppositionsgruppen – Centerpartiet, Miljöpartiet och Nya Ulricehamn – bjöd som väntat visst motstånd när det var dags för fullmäktige att i går välja ledamöter, ordförande och vice ordförande i kommunstyrelse, nämnder och beredningar för den mandatperiod som börjar vid årsskiftet.

I några fall begärdes det votering, vilket innebar sluten omröstning med valsedlar. En tidsödande procedur, konstaterade Roland Karlsson (C), när han förklarade varför inte det blev votering vid varje val:

– Vi har valt att markera i några ärenden, men det innebär inte att vi har ändrat åsikt. Vad vi tycker framgår av val- och arvodesberedningens protokoll, sa han.

C, MP och NU har som UT berättat tagit strid om framförallt vice ordförandeposterna, som av hävd brukar tilldelas den politiska oppositionen. Man anser inte att M, FP och KD utgör någon opposition mot S och V, eftersom de två sistnämnda grupperingarna valt att samverka både vad gäller budgeten för 2015 och just valen.

De poster det blev votering om gällde ordförandeskapet i kommunrevisionen, där Arne Fransson (MP) föreslog Lars Karlberg som ordförande istället för val- och arvodesberedningens förslag, som var Lars-Erik Josefson (M). Omröstningen slutade 32–16 i Josefsons favör (en röst var ogiltig).

Den andra omröstningen gällde den tunga posten som vice ordförande i kommunstyrelsen, där Roger Wilhelmsson (M) var föreslagen, men där Mikael Dahl (C) istället ville se partikamraten Roland Karlsson. Här blev siffrorna 28-20 (en ogiltig) i Wilhelmssons favör.

Efter vissa interna justeringar klubbades val- och arvodesberedningens förslag.

Bo Högborn

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.