Nyheter

Väg 40 leds in i industriområde

Från och med i kväll leds trafiken på väg 40 vid Hössnakorset om. Istället för den nuvarande sträckningen leds trafiken genom det nya industriområdet Rönnåsen.
Nyheter • Publicerad 29 juli 2014
Foto: Mindy Lara

Bakgrunden till att trafiken leds om är arbetet med den nya motorvägen från Borås, som ansluter till den nuvarande riksvägen vid infarten till Hössna precis öster om Ulricehamn.

Trafik från Jönköpingshållet kommer nu alltså ledas in på Rönnåsens industriområde för att sedan åka där i cirka 600 meter. Hastigheten är där begränsad till 40 kilometer i timmen. Trafik från andra hållet leds på motsvarande sätt genom industriområdet och sedan ut på riksväg 40 mot Jönköping.

Att trafiken ska ledas om på platsen har varit planerat redan från början och alla parter, både kommunen och nyinflyttade företag på industriområdet, har alltså varit medvetna om detta under lång tid. Trafiken är tänkt att ledas om under en period på drygt ett år. Den nya motorvägssträckan, från Rångedala till Hössnamotet, är planerad att tas i bruk hösten 2015.

Först hade Trafikverket planerat en ny lokalgata förbi Rönnåsens industriområde. Men man valde istället att samarbeta med Ulricehamns kommun om vägen genom industriområdet eftersom det skulle bli billigare. Även kommunen har tjänat på affären eftersom Trafikverket har skjutit till pengar för att göra en bättre väg genom industriområdet.

Precis norr om Rönnåsens industriområde ligger återvinningscentralen. Vägen dit från Ulricehamn kommer till en början inte att påverkas. Men från och med september eller oktober i år kommer man att få åka genom industriområdet och sedan öster om återvinningscentralen för att ta sig dit.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.