Annons
Nyheter

Utlåningsstationer blir skolbibliotek

Förslaget att låta bibliotekets utlåningsstationer i Tvärred, Vegby och Marbäck övergå till att vara skolbibliotek har nu beslutats av kommunstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2011

Däremot kommer utlåningsstationen i Grönahög att vara kvar. En förutsättning är att den flyttas till bottenplan i nuvarande lokal, för att garantera tillgängligheten.

Beslutet är ett sätt att sänka kommunens kostnader. Men enligt kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M) handlar det även om att slå vakt om kvaliteten i den verksamhet som kommunen bedriver.

Annons

– Det viktiga är att skolbarnen har tillgång till böcker och ett bibliotek. Till detta kommer att vi förstärker filialen i Gällstad med ökade öppettider samt andra satsningar.

Enligt förvaltningen har antalet lån på stationerna i Tvärred, Vegby och Grönahög minskat under senare år.

I Vegby och Marbäck är det fem kilometer till närmaste bibliotek, från Grönahög är det tio kilometer och från Tvärred är det 15 kilometer.

Vad gäller stadsbiblioteket i Ulricehamn, så finns fortfarande inget besked om ny, tillfällig lokalisering då Nämndhuset töms. Flytten är tänkt att ske i slutet av året.

Sannolikt kommer ett förslag att finnas på politikernas bord den 7 juni, då kommunstyrelsen sammanträdet.

Inte heller finns något besked om igångsättning eller placering av ett nytt permanent Stadsbibliotek.

– Jag har ännu inte sätt någon slutrapport från utgrävningarna på tomten vid Stora torget, säger Lars Holmin.

Oavsett slutrapporten finns inget klart vad gäller hur en kommande satsning på nytt Stadsbibliotek ska finansieras.

– I nuläget har vi inget eget fritt kapital för att klara en sådan satsning. Det är en diskussion som väntar, säger Lars Holmin.

Kommer ett nytt Stadsbibliotek stå färdigbyggt och klart under innevarande mandatperiod?

Annons

– Det hade naturligtvis varit trevligt. Men jag har svårt att se hur vi kan klara det.

Ja eller nej?

– Det lutar åt ett nej.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons