Nyheter

UT livesänder studenternas bal – så blir upplägget

Precis som i fjol uteblir de uppklädda studenternas parad på Storgatan. Men misströsta icke. Nu på onsdag kan du få en glimt av sistaårselevernas stass när UT sänder direkt från balen, med start klockan 14.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 30 maj 2021
I fjol sköts studenternas bal upp till augusti, med förhoppningen om att pandemiläget skulle ha förbättrats vid det laget. Så blev inte fallet. Den här gången genomförs den under studentveckans onsdag, i sedvanlig ordning. Arkivbild.
I fjol sköts studenternas bal upp till augusti, med förhoppningen om att pandemiläget skulle ha förbättrats vid det laget. Så blev inte fallet. Den här gången genomförs den under studentveckans onsdag, i sedvanlig ordning. Arkivbild.Foto: Jens Augustinsson

När fjolårets Tingsholmsstudenter tvingades skjuta upp sin bal till augusti kunde nog få förutse att även -02:orna skulle berövas på sin kortege genom en folkfylld gågata. Men så blev fallet.

Till skillnad från sina föregångare kommer årets studenter dock genomföra balen under onsdagen på studentveckan, som traditionen bjuder. Och UT kommer vara på plats för att fånga sistaårselevernas praktfulla kreationer i direktsändning, när de anländer till den sittande middagen som genomförs på Hotell Bogesund.

– Balen och studenten lockar normalt väldigt många människor. Nu är vi i ett läge där många människor inte kan samlas. Det känns bra att kunna visa det här, både för studenternas skull och för alla andra intresserade, säger Henrik Erickson, chefredaktör på UT.

Det är balkommittén i samarbete med Restaurang Sture som genomför sittningen för de totalt 111 eleverna. Nu uppmanar de allmänheten att inte komma för att kika på studenterna, utan hänvisar till UT:s livesändning.

– Det gäller att allmänheten tar sitt ansvar och inte bildar någon folksamling. Låt oss få den här stunden, kom inte dit, säger Klara Josefsson, företrädare för balkommittén.

”Det gäller att allmänheten tar sitt ansvar och inte bildar någon folksamling. Låt oss få den här stunden, kom inte dit.”
Klara Josefsson, balkommittén

Hon vittnar om att planeringen för den kommande festligheten har varit aningen komplicerad, på grund av det ovissa pandemiläget.

– Vi har egentligen bara inväntat restriktioner. Men nu börjar vi få ordning på allting, så nu märker man att det är nära, säger Klara Josefsson.

Klara Josefsson är medlem i balkommittén, som planerar Tingsholmsstudenternas bal tillsammans med Restaurang Sture.
Klara Josefsson är medlem i balkommittén, som planerar Tingsholmsstudenternas bal tillsammans med Restaurang Sture.Foto: Privat

Så sent som i förra veckan spikades det nuvarande upplägget. Trots att restriktionerna tillåter restaurangbesök fram till klockan 22.30 från och med 1 juni, är planen att inte låta middagen pågå till längre än 20.30. Därför tidigareläggs starten till klockan 15.30. Och för att undvika trängsel vid ankomst är eleverna uppdelade i grupper om tre utefter bordsplacering. Väl på plats är det fyra per bord som gäller, och sittande middag hela kvällen.

– Deltagarna får inte mingla mellan borden, så alla beställningar sker sittande, säger Robert Klemenz, som ansvarar för middagen för Restaurang Stures räkning.

Så var tanken även i fjol, men i takt med att kvällen fortlöpte blev deltagarna alltmer mingelsugna. Det resulterade till slut i att arrangören fick kasta ut eleverna.

– De hann äta middagen, sen spårade det ur. Och det är balkommittén helt medvetna om i år. Vi måste stänga om de inte sköter sig, det har med våra tillstånd att göra. Men vi har haft ett gott samtal med dem, och tror att det kommer fungera bra utifrån de restriktioner vi har. De som levt under pandemin så länge har förhoppningsvis bättre förståelse för det än i fjol, säger Robert Klemenz.

fakta

Kvällens meny för studenterna

Förrätt: Toast skagen med löjrom.

Huvudrätt: Oxfilé black and white, serveras med rödvinssky, potatisfondant, bearnaisesås och grönsaker.

Dessert: Chokladmoussetårta med grädde och färska bär.

Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.